top banner

Deficitul bugetar risca sa ne aduca amenzi de la Comisia Europeana

10 Decembrie 2008 | Autor: Marius Serban

Mugur Isarescu avertizeaza ca in lipsa unor masuri adecvate, Romania risca sa fie penalizata de Comisia Europeana pentru depasirea limitei de 3% din PIB in cazul deficitului bugetar. Guvernatorul solicita guvernului sa-si limiteze cheltuielile si sa promoveze noi reforme structurale.
 
In timp ce economiile occidentale intra in recesiune, Romania ramane mai departe in teritoriul pozitiv. Guvernatorul Mugur Isarescu crede insa ca economia isi va incetini inevitabil din crestere deoarece slabirea cererii externe va afecta vanzarile la export, iar investitiile au inceput sa fie amanate.
 

Somaj la orizont

 
O consecinta a slabirii ritmul de crestere economica va fi amplificarea somajului, mai ales daca avem in vedere ca rata somajlui se afla la un nivel foarte coborat.
 
Cererea mai scazuta de pe piata muncii va limita cresterile salariale excesive, considera Isarescu, care recomanda flexibilizarea pietei pentru a permite mai usor absorbtia noilor someri.
 
In plus, seful BNR considera ca guvenul ar trebui sa intreprinda noi reforme structurale pentru a creste productivitatea si pentru a sustine competitivitatea externa. Acestea ar putea contribui la reducerea deficitului de cont curent, punctul cel mai vulnerabil al economiei autohtone.
 

Guvernul cheltuie mai mult decat isi permite

 
Un alt efect al incetinirii cresterii economice va fi reducerea incasarilor bugetare, in conditiile in care cheltuielile guvernamentale cresc.
 
In absenta unor masuri adecvate, Isarescu considera ca exista riscul ca Romania sa incalce Pactul de Stabilitate si Crestere al UE, care limiteaza deficitul bugetar in statele membre la 3% din PIB.
 
Estimarile BNR indica pentru 2008 un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar pentru 2009 – 4,1% din PIB.
 
Din acest motiv, Romania risca sa fie amendata de catre Comisia Europeana si, totodata, ar putea intampina restrictii la accesarea fondurilor europene. In paralel, investitorii straini ar putea penaliza si mai mult economia noastra, prin limitarea finantarilor acordate.
 
Isarescu crede ca solutia la aceasta situatie este evitarea cresterii cheltuielilor guvernamentale si alocarea banilor in investitii publice. De asemenea, seful BNR recomanda o mai mare eficienta in cheltuirea banului public si introducerea unei planificari bugetare multi-anuale.
 
Alternativa este ca ajustarea sa fie facuta de fortele pietei, cu efecte mult mai severe asupra economiei. Isarescu atrage atentia ca in absenta unui program de ajustare este posibil sa aiba loc retrageri masive de capitaluri straine. Acestea pot genera atat o reducere a rezervelor internationale ale tarii, cat si o pierdere a credibilitatii pe plan exern.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul