Profilul investitorului, perioada investitiei, gradul de risc dar si randamentul oferit sunt doar cateva dintre criteriile ce trebuiesc avute in vedere la alegerea unui fond mutual in care veti investi. In functie de acestea, fondurile se impart in monetare, de obligatiuni, diversificate si de actiuni.
Daca ati luat hotararea de a investi intr-un fond mutual dar nu stiti pentru ce tip din cele patru sa optati, va prezentam criteriile dupa care aflati ce fond vi se potriveste.
1. Daca sunteti o fire conservatoare in ceea ce priveste investitiile puteti opta pentru fondurile cu un grad mai redus de risc. Asemenea tipuri de fonduri sunt cele care investesc in instrumente monetare (depozite bancare) si instrumente cu venit fix (titluri de stat si obligatiuni municipale), precum fondurile monetare si de obligatiuni. Un grad ridicat de risc il prezinta fondurile de actiuni, cu expunere pe piata de capital, unde performantele inregistrate de acestea sunt corelate cu evolutia bursei. Pe de alta parte, fondurile diversificate ofera un risc situat intre cele trei tipuri de fonduri, deoarece aloca banii in diverse proportii intre instrumentele cu venit fix si plasamentele pe piata de capital.
2. Perioada investitiei este cea care guverneaza toate celelalte criterii in alegerea unui fond. Majoritatea fondurilor scad comisioanele de rascumparare pana la eliminarea lor dupa o anumita perioada de detinere si implicit o durata mai mare a investitiei determina cresterea randamentului. Pentru o perioada mai mare de timp (peste 5 ani) se recomanda fondurile de actiuni iar pentru o perioada medie de investitie (intre 1 si 5 ani) sunt optime fondurile diversificate si cele de obligatiuni.
3. Un grad mare de risc poate implica atat un randament ridicat cat si asumarea unei pierderi mai importante. In diferitele perioade de evolutie ale pietei de capital, fondurile de actiuni pot inregistra cele mai mari cresteri dar si cele mai mari scaderi. In consecinta, performantele fondurilor de actiuni sunt determinate de volatilitatea bursei si de evolutia ei din fiecare an. Fondurile de obligatiuni ofera un randament mai ridicat decat cel al fondurilor monetare, dar cu variatii ale randamentelor datorate tranzactionarii obligatiunilor listate. Fondurile diversificate ofera un raport risc-randament moderat in comparatie cu cele trei tipuri de fonduri, politica lor de investitii cuprinzand in proportii diferite plasamentele tuturor celorlalte tipuri de fonduri.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News