Ministerul Finantelor da tonul in concertul majorarii randamentelor, cu dobanzi in urcare cu aproximativ un punct procentual la ultima emisiune din noiembrie pentru titlurile de stat aferente programului Tezaur.
Daca in luna octombrie aveam dobanzi de 7,75% la un an si 8,1% la doi ani la titlurile de stat pentru populatie vandute prin Trezorerii si Posta, noua emisiune din noiembrie aduce dobanzi de 8,7% la un an si 9,15% la doi ani.
Este o majorare care ia prin surprindere fanii acestor produse, mai ales ca la ultimele emisiuni dobanzile batusera pasul pe loc. Mutarea este insa in ton cu revigorarea inflatiei (august si septembrie au fost luni cu ritm crescut de majorare a preturilor din economie) si cu modul in care decurg ostilitatile pe piata monetara.
Cum statul se imprumuta in acest moment cu dobanzi de peste 9% de la banci, iar bancile lanseaza emisiuni de obligatiuni pentru investitori unde randamentele sar de asemenea de 9%, era firesc ca statul sa isi updateze la randul sau oferta si iata ca avem in premiera dobanzi neimpozabile care se apropie de 10%.
Pana acum, o dobanda de 10% pe an (echivalenta cu un castig de 9% pe an net daca eliminam impozitul pe dobanda) aveam la depozitele la termen doar in cazul TBI Bank pentru plasamentele pe 5 ani pentru clienti vechi, sau pentru cele pe 5 luni pentru clienti noi.
Vor ridica bancile manusa?
Cresterea importanta a dobanzilor pentru titlurile de stat ameninta cu mutarea unei parti a economiiilor deponentilor la termen din banci, iar acestea ar putea raspunde majorand la randul lor dobanzile la depozite.
In plus, BNR a sugerat recent bancilor sa stranga mai mult capital pentru zile negre (reducerea cererii, cresterea numarului de imprumuturi neperformante, pierderi cauzate de cresterea dobanzilor la titlurile de stat din portofoliu ceea ce impune ajustarea valorii lor in contabilitate, etc), iar acest fapt se poate face reducand valoarea dividendelor, emitand emisiuni de obligatiuni sau deruland campanii de stimulare a economisirii.
De remarcat ca, in ultima vreme, s-a facut simtita in piata o tendinta de a limita noile oferte de economisire la sumele nou intrate in banca sau chiar la clientii noi.
Cum s-a ajuns deja la o canibalizare intre ofertele bancilor pe partea de economisire, aceasta tendinta poate continua, astfel incat deponentii mai inventivi pot migra intre banci in cautarea celei mai atractive oferte.
Ne apropiem de maximul inflatiei/dobanzilor din aceasta perioada?
Cresterea abrupta a preturilor la energie, principala vinovata de umflarea inflatiei, a dus la reducerea graduala a consumului si la inchiderea unor capacitati de productie, astfel incat acum ne confruntam in piata cu efectul reducerii cererii.
Preturile au inceput sa scada in ultimele saptamani (de la 3.000 lei/Mwh in august s-a ajuns la 766 lei/Mwh la inceputul lui noiembrie), astfel incat am putea vedea lunile urmatoare un varf pentru inflatie si inceputul unei reduceri graduale a acesteia.
Dobanzile la termen ar putea ramane relativ sus o perioada, ceea ce inseamna ca am putea lua in calcul la un moment dat constituirea unor plasamente monetare pe termen mai lung (2-5 ani), pentru a ne conserva actualele randamente atractive.
Ar trebui asteptata insa o confirmare mai ferma, de cel putin 2-3 luni consecutive de scadere a preturilor din economie (am mai avut si in iunie o reducere usoara a inflatiei dar procesul a fost inversat repede) pentru a demara acest „proiect”.
Pentru a cauta cele mai avantajoase depozite bancare la termen folosiți
comparatorul Conso.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News