Bancile vor sa atraga cat mai multe economii pe termen lung de la populatie cu dobanzi mai mari pentru scadentele de peste 1 an. Cea mai recenta majorare vine din partea Bancii Transilvania.
Banca a redus cu pana la 0,5 procente din dobanzile la depozitele in lei de pana in 111 zile. Pe de alta parte insa, scadentele de 1 an au beneficiat de un plus de un sfert de procent.
Nivelul maxim de dobanda de 7% a fost atribuit de acum depozitului standard pe 1 an, in conditiile in care anterior se putea incasa la constituirea unui depozit pe 111 zile.
Totodata, banca a urcat cu 0,25 puncte procentuale si rata dobanzii in cazul depozitului revolving la termen de 1 an, pana la 6,75%.
Majorarea dobanzii se inscrie in trendul general adoptat de institutiile de credit in ultimele luni. In plus, bancile si-au aditionat in oferta si depozite pe scadente mai mari. Spre exemplu, UniCredit Tiriac Bank a lansat un
depozit pe termen de 7 ani, caz in care rata dobanzii urca pana la 7% la lei.
Depozitele pe termen lung sunt preferate de banci deoarece aduc stabilitate mai mare si echilibreaza macar partial diferenta de scadenta intre active si pasive. Politica bancilor de a oferi dobanzi mai mari celor care isi imobilizeaza economiile pe termen mai indelungat pare sa fi dat roade.
La finalul lunii noiembrie, soldul economiilor in lei ale populatiei, cu scadenta mai mare de un an a urcat cu 25%, conform datelor BNR, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In total, economiile in lei ale populatiei au urcat cu 15%.
Evolutia depozitelor in euro a fost chiar mai spectaculoasa. In timp ce soldul total al depozitelor a avansat in 12 luni cu 7%, economiile plasate in depozite cu scadenta mai mare de 1 an a urcat cu 37%.
Ponderea acestor depozite in totalul economiilor ramane insa redusa, chiar daca se afla pe un trend de crestere.
Oferta detaliata a produselor de economisire aflate in portofoliul bancilor poate fi comparata pe Conso.ro in sectiunea
Depozite.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News