top banner

Bancile scad semnificativ dobanzile. Deocamdata, la depozite

20 August 2013 | Autor: Alin Iacob

Recenta taiere cu 0,5% a dobanzii de politica monetara a BNR a fost urmata, in doar cateva zile, de scaderi abrupte ale dobanzilor. Nu mai putin de 5 banci au scazut dobanzile cu aceeasi valoare sau chiar mai mult. Masura nu a vizat insa, asa cum sperau oficialii BNR si consumatorii, dobanzile la credite, ci pe cele la depozite.
La inceputul lunii august, BNR a redus pentru a doua oara in numai cateva saptamani dobanda de politica monetara. Cea de-a doua taiere a fost dubla ca si valoare fata de precedenta, semnalizand intentia clara a Bancii Centrale de a reduce cat mai mult dobanda-cheie, impulsionand astfel si bancile comerciale sa-i urmeze exemplul.
Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat in detaliu intentiile Bancii Nationale. “Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara, prin asigurarea lichiditatii pe piata, prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta”, a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.
Evident, guvernatorul si-a exprimat speranta coborarii dobanzilor in lei catre cele in euro pentru credite. Insa bancile comerciale au aplicat mesajul asa cum le-a convenit lor: au redus dobanzile la lei catre cele la euro, dar nu la credite, ci la depozite.
5 banci au scazut dobanzile la depozite cu peste 0,5%
Conso.ro a monitorizat comportamentul bancilor comerciale dupa anuntarea deciziei de politica monetara a Bancii Nationale de la inceputul lunii august.
Reactia de scadere a dobanzilor la depozite a fost una extrem de prompta, si in unele cazuri reducerile operate au depasit toate asteptarile. 5 banci au redus dobanzile cu cel putin 0,5%, si nu este vorba numai de banci care practicau inainte de decizia BNR dobanzi foarte atractive.
Millennium Bank a operat cea mai drastica reducere de dobanda. Astfel, banca a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75 puncte procentuale. Celelalte 4 banci care au operat reduceri de dobanda la depozite cel putin egale cu reducerea de dobanda de politica monetara sunt: Carpatica, Banca Romaneasca, Garanti Bank si BCR.
Banca
Reducerea maxima operata
Millennium Bank
1,75 puncte procentuale
Carpatica
1 punct procentual
Banca Romaneasca
0,85 puncte procentuale
Garanti Bank
0,55 puncte procentuale
BCR
0,5 puncte procentuale
                                            Sursa: bancile comerciale, calcule Conso.ro
Dobanzile la depozitele in lei se apropie de cele in euro
Prin reducerile semnificative de dobanzi operate la depozitele in lei, bancile se apropie tot mai mult de nivelurile oferite la depozitele in euro.
Analiza efectuata pe baza comparatoarelor de dobanda Conso.ro arata ca, la depozitele cele mai populare in randul deponentilor, cele pe trei luni, dobanzile oferite nu mai depasesc decat in foarte putine cazuri 5% pe an, iar bancile cu retea foarte mare, care atrag majoritatea depozitelor au coborat dobanzile chiar sub 4% pe an (CEC Bank – 4,10%, BRD – 4%, UniCredit – 3,90%, Raiffeisen Bank – 3,80%, BCR – 3,70%).
Depozitele cu scadenta la o luna au rate de dobanda si mai reduse. Doar Piraeus Bank, TBI Bank, Banca Feroviara, Volksbank si ATE Bank mai au dobanzi de 5% pe an sau apropiate de aceasta valoare. La extrema cealalta se plaseaza BRD – 3,50%, Raiffeisen Bank – 3,40%, ING Bank – 3% si BCR – 3%.
Depozitele in euro pe 3 luni au dobanzi care nu depasesc 3,30% pe an, iar in cazul bancilor mari acestea sunt, la fel ca si in cazul depozitelor in lei, mai reduse. CEC Bank si Banca Transilvania ofera dobanzi de 2%, iar UniCredit nu bonifica mai mult de 1%. Depozitele in euro pe o luna ating dobanzi maxime de 3%, iar bancile mari au rate anuale de dobanda cuprinse intre 1% si 2%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii