Bancile ofera clientilor dobanzi din ce in ce mai mici la depozitele atrase, in special la economiile în lei, pe fondul reducerii dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei, dar si a presiunii in sensul scaderii costurilor de creditare.
Astfel, chiar la inceput de an, Banca Comerciala Romana (BCR) a redus dobanzile la depozitele in lei cu pana la 0,45 puncte procentuale, invers proportional cu scadenta depozitului. In plus, rata dobanzii este stabilita pe transe valorice. Spre exemplu, pentru sume cuprinse intre 500 si 20.000 de lei, depuse pe o perioada de un an, banca ofera o dobanda de 2,75% pe an, iar pentru sume care depasesc 100.000 de lei, pe aceeasi perioada, dobanda este de 2,85% pe an.
Pe de alta parte, BCR a introdus suma minima de deschidere a depozitelor, respectiv 500 de lei.
Si BRD – Groupe Societe Generale a redus, la inceput de an, dobanda cu pana la 0,25 puncte procentuale. Si in cazul acestei banci, rata dobanzii este stabilita pe transe valorice. Astfel, pentru un depozit cuprins intre 150 si 10.000 de lei, constituit pe un an, dobanda este de 3,5% pe an, pentru sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei, creste la 3,6%, iar pentru sume ce dapasesc 50.000 de lei, dobanda anuala este de 3,7%.
CEC Bank a scazut dobanda la depozitele standard cu dobanda fixa cu 0,25 puncte procentuale.
Tot la inceput de an, Volksbank a redus dobanzile la depozitele populatiei cu 0,25 puncte procentuale, iar Piraeus Bank cu pana la 0,3 puncte procentuale.
In schimb TBI Bank a introdus un nou depozit All Inclusive, pentru care banca suporta impozitul pe dobanda. Astfel, dobanda neta este de 4% pe an, iar cea bruta de 4,76% pe an.
In acest moment, potrivit calculatorului conso.ro, dobanzile din piata bancara, oferite pentru un depozit de 1.000 de lei, constituit pe un an, variaza intre 4,4% pe an la TBI Bank si 2,2% pe an la UniCredit Tiriac Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News