Pe o tendinta de scadere a dobanzilor e mai avantajos sa avem depozite la termen, iar pe una de crestere avantajul se muta in tabara conturilor de economii.
Daca dobanzile la termen au inceput sa se miste in jos odata cu inflatia, cine va incheia un depozit pe termen de cel putin un an isi securizeaza randamentul oferit de banca in momentul constituirii sale.
In schimb, in cazul unui cont de economii constituit tot pe un an, banca poate modifica de mai multe dobanda la sold oferita clientilor, iar in final acestia ies mai dezavantajati decat in cazul unui depozit la termen, chiar daca ar fi plecat din start cu aceeasi dobanda si acelasi sold.
Similar, in cazul unei tendinte de crestere a dobanzilor sunt mai avantajati cei care folosesc un cont de economii pentru a acumula anumite sume, pentru ca dobanzile lor vor fi ajustate in sus in urmatoarele luni, poate de mai multe ori, in timp ce posesorii unui depozit la termen vor ramane cu dobanda stabilita initial.
In acest moment ne aflam pe o tendinta de scadere a dobanzilor la termen si sunt recomandate bancile cu oferte generoase, care nu au operat de ceva vreme ajustari ale acestora, si care au in plus inca un usor avantaj in comparatie cu titlurile de stat din programul Tezaur (6,5% dobanda neta la un an) pentru a ne conserva randamentele actuale, pana cand bancile in cauza nu opereaza modificari.
Cum se plaseaza conturile de economii in comparatie cu titlurile de stat
Daca paralela intre depozitele la termen si randamentul titlurilor de stat a mai fost schitata in articolele din trecut, sa comparam diferentele de randament intre conturile de economii si titlurile de stat.
Cea mai buna dobanda in topul conturilor de economii o ofera CEC Bank (7,5%) la conturile de economii pentru copii (randament net de 6,82%).
Este superioara titlurilor de stat si, in plus, in cazul acestui produs exista un avantaj suplimentar-contractul stipuleaza ca dobanda ramane fixa pe toata perioada de constituire (1 an) deci in acest caz eventualele reduceri de dobanzi in piata nu vor afecta randamentul.
In conturile copiilor pot depune bani un parinte sau amandoi si sunt permise oricand retrageri partiale cu conditia mentinerii soldului minim de 500 lei (o conditie regasita la toate conturile de economii, marimea soldului minim fiind diferita de la caz la caz).
Pe urmatorul loc se afla tot un plan de economii pentru copii, cel oferit de BCR, unde dobanda este de 7,3% (randament net de 6,63% pentru depuneri succesive), iar ultimul loc al podiumului il ocupa planul de economii pentru adulti al BCR-ului, cu dobanda de 6,8% si randament net de 6,18%.
Urmeaza Intesa Sanpaolo Bank, multa vreme pe primul loc in top, care ofera o dobanda de 7,5% (in scadere in aceasta luna de la 8,5%) si un randament net de 6,01%.
Oferte interesante din punct de vedere al radamentelor au si Banca Transilvania cu produsul Kid Cont (dobanda 6,1% cu randament net de 5,54%-in acest caz se percepe un comision de 2 lei lunar ca administrare de cont) si Garanti Bank cu contul Econom (dobanda de 5%, randament net de 4,55%).
Cum sunt stimulate economiile in euro?
Daca in cazul conturilor de economii in lei diferenta fata de depozitele la termen nu era foarte importanta, lucrurile se schimba in cazul conturilor de economii in euro.
Astfel, exista banci care ofera dobanzi de peste 3% la depozitele la un an-ProCredit Bank, Exim Banca Romaneasca si OTP Bank (3,25%), o oferta interesanta fiind reprezentata si de depozitul pe 13 luni de la Libra Internet Bank cu 3,79% pe intreaga perioada, in vreme ce conturile de economii cu cea mai mare dobanda in euro sunt la Intesa Sanpaolo Bank (dobanda de 2% pentru planul de acumulare in euro si randament net de 1,82%), CEC Bank cu Depozitul pentru copii in euro (dobanda 1,85%, randament net de 1,66%) si Banca Transilvania-Kid Cont in euro (dobanda 1,3%, randament net de 1,16%).
Pentru a descoperi toate ofertele si pentru a alege contul de economii potrivit, consultati
comparatorul Conso.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News