Pana pe 10 aprilie, cei interesati de titlurile de stat in euro pot plasa banii intr-o noua emisiune Fidelis la dobanzi care se apropie de 6% pe an, un randament deja apropiat de cel al economisirii in lei.
La inceputul anului, Ministerul Finantelor a iesit in pietele externe cu obligatiuni de stat in dolari, iar dobanzile oferite investitorilor au fost superatractive.
Astfel, la 5 ani dobanda a fost de 6,7% (s-au atras 1,2 miliarde dolari), la 10 ani dobanzile au fost de 7,2% (1,5 miliarde dolari a fost finantarea pe acest segment) iar la 30 de ani dobanzile au fost de 7,6% (pentru 1,2 miliarde dolari).
La ce dobanzi se imprumuta statul pe pietele externe
Tot in ianuarie am asistat la o redeschidere a doua emisiuni mai vechi in euro, una scadenta in 2026 si cealalta in 2029, de aceasta data statul atragand 750 milioane euro pentru emmisiunea din 2027 la dobanda de 5% si 850 milioane euro pentru celalta emisiune, la dobanda de 6,25% pe an.
Atunci, deponentii din Romania au privit cu invidie, un astfel de randament le-ar fi picat bine si lor pentru resursele in valuta.
Acest fapt se produce abia in aceasta perioada, cand Ministerul Finantelor a venit in piata locala cu o noua emisiune Fidelis (titluri de stat listate la bursa), unde dobanda este de 3,7% pentru titlurile in euro scadente in 2024 si de 5,8% pentru cele cu maturitatea de 5 ani.
Or, o dobanda de 5,8% pentru titlurile de stat in euro pentru populatie aminteste de randamentele oferite de autoritati investitorilor din pietele internationale la inceput de an.
Chiar daca bancile centrale din SUA si UE au mai majorat dobanzile intre timp, randamentele oferite persoanelor fizice in Romania sunt acum foarte bune la plasamentele in euro si pot chiar sa mai urce la viitoarele emisiuni.
Asta deoarece a existat o crestere graduala in ultima vreme iar spre deosebire de resursele in lei, care pot fi procurate mai usor in piata romaneasca, pentru cele in euro efortul este mai mare iar acumularea lor cantareste tot mai greu in conditiile in care ajung la scadenta imprumuturi mai vechi ce trebuie rostogolite de Ministerul Finantelor.
De exemplu, în decembrie 2022 am avut titluri de stat în euro la precedenta emisiune Fidelis cu dobânzi de 2,7% la un an și 3,7% la doi ani. În septembrie 2022 fusese o altă emisiune Fidelis unde dobânzile la euro erau de 1,85% și 2,65% pe scadente similare iar în iunie anul trecut erau dobânzi la euro de 1,4% la un an și 2,3% la 2 ani.
Traiectoria a fost permanent ascendenta in ultimul an. In plus, in acest moment, dobanzile la euro au ramas singurele in crestere, randamentul titlurilor de stat in lei fiind in scadere la ultimele emimsiuni (la un an a ajuns la 6,7% iar la 3 ani este de 7,35% in cadrul aceleiasi emisiuni Fidelis care a debutat in 27 martie).
Ce oferta au acum bancile?
Spre deosebire de plasamentele in lei, unde depozitele bancare oferite de banci au ajuns mai atractive decat dobanzile la titlurile de stat in multe cazuri (sunt 12 banci care ofera o dobanda de minim 7,5% brut-sau 6,75% net- deci peste oferta actuala a Ministerului Finantelor), pe partea economisirii in euro bancile sunt destul de mult in urma titlurilor de stat din programul Fidelis.
Astfel, la un an avem cea mai buna dobanda la ProCredit Bank cu 3%, urmata de EximBank si Intesa Sanpaolo Bank cu 2,65%, Libra Bank cu 2,5%, OTP Bank cu 2,45%, Raiffeisen Bank cu 2,25%, etc.
La 6 luni cea mai buna dobanda o gasim la EximBank cu 2,5%, urmata de Intesa si OTP (2,2%), Libra Bank (2%), Techventures Bank (1,8%) si Raiffeisen Bank (1,75%) iar la 3 luni topul include Raiffeisen Bank cu 2%, Intesa si Libra cu 1,75%, OTP Bank cu 1,7%.
La 2 si 3 ani dobanzile sunt chiar mai mici decat la 12 luni pentru ca bancile locale estimeaza ca actuala politica monetara a BCE se va schimba la un moment dat (de exemplu la 3 ani cea mai mare dobanda in euro o ofera Banca Transilvania- 2,5%).
Atentie la modul de cotare
Spre deosebire de titlurile de stat din programul Tezaur care pot fi rascumparate inainte de scadenta la valoarea nominala, fara a pierde nimic in afara de dobanda, titlurile de stat listate la bursa pot avea fluctuatii ale principalului uneori neplacute.
De pilda emisiunea R2612AE (titluri de stat in euro cu scadenta in 2026 in luna decembrie), care la emitere (decembrie 2021) avea un cupon de 1,8% pe an, a ajuns sa se tranzactioneze acum la 89,6% din valoarea nominala.
Asta deoarece la bursa pretul obligatiunilor se ajusteaza astfel incat sa se conserve randamentul din prezent iar daca ulterior apar emisiuni noi cu dobanzi mai bune, cotatia emisiunilor mai vechi scade pentru ca un eventual cumparator sa aibe un randament egal cu cei care cumpara acum noile emisiuni.
Asta a facut ca emisiunile in euro listate deja sa sufere corectii cand s-a aflat de noua emisiune Fidelis.
Cine nu are nevoie de bani pana la scadenta emisiunii in care a investit nu este afectat, dar cei care ar vrea sa retraga banii inainte de scadenta pot lua chiar mai putin decat au plasat initial, chiar luand in calcul si dobanzile incasate intre timp.
Pentru a gasi cele mai avantajoase oferte ale bancilor pentru depozitele la termen in lei si valuta apelati la
comparatorul Conso.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News