Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.
Multi si-au pus probabil intrebarea de ce bancile nu platesc dobanda pentru banii pastrati in conturile curente de vreme ce exista in oferta lor produse care nu impun restrictii in ceea ce priveste retragerile iar dobanzile sunt totusi prezente, uzual in intervalul 2-4% (ne referim la conturile de economii)?
O explicatie ar rezulta din faptul ca nu toate conturile curente sunt destinate economisirii (fiecare credit de pilda are un cont curent atasat in care se face lunar plata ratei) iar cei care doresc sa puna bani de-o parte au totusi la dispozitie conturile de economii sau cele de acumulare (in cazul acestora pot exista restrictii privind retragerile neplanificate).
Astfel incat dobanzile pentru conturile curente oscileaza intre 0% si 0,1% bancile oferind in schimb o serie de avantaje colaterale la achizitionarea conturilor curente individuale sau a pachetelor de cont curent (dupa caz, card atasat, schimb valutar la cotatii prietenoase in limita unui anumit rulaj lunar, acces la aplicatiile mobile, cashback, o serie de reduceri la evenimente sposorizate de banca, etc).
Similar, banii neutilizati din conturile brokerilor nu primesc dobanzi, investitorii trebuind sa identifice plasamentele profitabile la bursa de pe urma carora sa inregistreze profit cand isi inchid pozitiile sau sa incaseze odata pe an dividende pentru actiunile din portofoliu.
In ambele cazuri exista insa si exceptii iar disponibilul din cont poate fi remunerat la nivel de cont de economii.
Salt Bank, cont curent cu randament de 3%
Salt Bank este o banca lansata recent pe structura Idea Bank dupa preluarea acesteia de catre Banca Transilvania.
Ofertele pentru noii clienti sunt atractive in contextul reasezarii strategiei de expansiune iar printre acestea se numara si dobanda de 3% pentru contul curent, dobanda conditionata de cheltuirea a 1.000 lei pe luna.
Primii veniti au primit statul de client-fondator, au primit 5 puncte convertibile la un moment dat in bani sau actiuni (daca banca se va lista la un moment dat) si au primit si alte avantaje-asistenta dedicata in call center, card Mastercard Platinum cu acces in business lounge-uri si asigurare de calatorie, etc.
Pentru cei dispusi sa economiseasca fara sa respecte limita de cheltuieli de 1.000 lei exista si o oferta de depozite la termen, cu dobanzi cuprinse intre 6,1 la 3 luni, 6,4% la 6 luni si 6,5% la un an.
Unde se plaseaza bancile cu conturile de economii si cele de acumulare?
In acest moment, cele mai bune dobanzi se ofera la planurile de acumulare pentru copii, produse care presupun pastrarea unei anumite cadente la economisirile periodice si anumite limite pentru retrageri.
Astfel, BCR are Planul de economii pentru copii cu dobanda de 5,5%, similar Banca Transilvania cu Kid Cont (5,5%) sau CEC Bank cu Depozitul pentru copii (5,5% dobanda).
Urmeaza Intesa Sanpaolo Bank cu 5% dobanda la Planul de acumulare pentru adulti si BCR care ofera 5% pentru acelasi produs.
Conturile de economii de la Banca Transilvania au dobanzi cuprinse intre 3,75% si 4%, in functie de sold iar la Exim Banca Romaneasca (produsul Flexibil) dobanda este cuprinsa intre 3,5-4%.
Libra Bank are conturi de economii tip eveniment (pentru un anumit eveniment planificat) iar in functie de scadenta acestora dobanda este cuprinsa intre 2,5-3,5%, nivel similar cu dobada practicata de Raiffeisen Bank pentru contul Super Acces Plus.
Flex Save de la ProCredit Bank are o dobanda de 3%, Atu Start de la BRD de 2,5%, ca si in cazul contului de economii in lei de la Unicredit Bank. Restul bancilor se plaseaza pornind de la dobanzi de 2% pentru conturile de economii.
Pentru a alege contul de economii sau de acumulare dorit utilizati
comparatorul Conso.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News