Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

08 August 2019 | Autor: Marius Serban

Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

Depozitul la termen implica blocarea unei sume la banca pentru o perioada stabilita de la bun inceput. La sfarsitul perioadei, clientul primeste dobanda stabilita in contract, din care se retine impozitul pe venit de 10%.

In cazul in care ai nevoie de bani inainte de termen, atunci esti penalizat, prin intermediul dobanzii remunerate. Banca bonifica adesea sumele depuse in conditiile de cont curent, ca si cum banii ar fi fost disponibili permanent pentru client in perioada scursa de la constituire.

In majoritatea cazurilor, dobanda la conturile curente este insa de 0%, astfel ca deponentul nu obtine in final niciun castig.
 
Sunt si exceptii, cum este cazul TBI Bank, care a stabilit dobanda de cont curent la 1%. Astfel, chiar si dupa o retragere anticipata, deponentul reuseste in final sa obtina un castig semnificativ pentru economiile sale. Recent, banca a extins aceasta facilitate si la depozitele constituite online pentru care ofera o dobanda egala cu cea practicata la contul curent.

#banner_x1#O situatie speciala se intalneste in cazul depozitelor pe termene mai mari de 1 an. In acest caz, unele banci au decis sa fie mai flexibile pentru a incuraja economisirea pe termene mai lungi. 

De exemplu, BCR nu plateste dobanda daca depozitul a fost constituit pe o perioada de pana in 12 luni si este retras anticipat. Insa, pentru depozitul pe 24 luni, rata dobanzii in cazul unei retrageri inainte de termen este cuprinsa intre 0,6% si 0,95%. Cu cat retragerea este mai aproape de scadenta finala, cu atat creste valoarea remuneratiei.

Raiffesisen Bank a adoptat o practica similara la depozitele pe 2 si 3 ani, rata dobanzii fiind cuprinsa intre 0,5% si 0,7%, in caz de lichidare prematura.

O alta optiune atractiva exista la Vista Bank, unde depozitul pe 6 luni poate fi lichidat anticipat fara penalizare, daca deponentul notifica banca in avans cu 30 zile.


Rata dobanzii in cazul lichidarii anticipate (depozite in lei)

Banca Rata dobanzii Produs Conditii
Vista Bank 1,5% Depozite constituite la 6 luni Dobanda se aplica doar daca deponentul notifica lichidarea depozitului cu 30 zile in avans
TBI Bank 1% Depozite la 1,3,6,9,12,18,24 & 36 luni constituite online si in agentii Dobanda se aplica indiferent de momentul lichidarii depozitului
BCR 0,6% - 0,95% Depozite constituite la 24 luni Rata dobanzii creste proportional cu perioada in care sumele sunt tinute in depozit
Raiffeisen Bank 0,5% - 0,7% Depozite constituite la 24 si 36 luni Dobanda se aplica numai in cazul lichidarii depozitului dupa primul an


Pe langa dobanzile practicate in situatia lichidarii anticipate, mai trebuie avute in vedere si costurile asociate retragerii neplanificate  a numerarurlui sau cele aferente transferului bancar. In plus, trebuie sa existe un echilibru optim intre dobanda oferita la scadenta si cea practicata in cazul lichidarii anticipate. 

Toate aceste detalii ar putea influenta semnificativ randamentul economiilor tinute la banca. Vestea buna este ca unele banci ofera servicii cu zero costuri si dobanzi mai atractive atat timp cat depozitele sunt constituite online.
 
Conso.ro te ajuta sa gasesti cele bune oferte de economisire in sectiunea Depozite bancare, unde poti obtine informatii complete privind dobanzile si costurile asociate constituirii depozitelor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii