Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care va impune noi obligatii fiscale de la 1 iulie. Salariatii vor plati impozit de 16% pe bonurile de masa, veniturile din activitati independente vor fi micsorate prin contributii la asigurari sociale, iar depozitele si castigurile din capital vor fi impozitate cu cota unica.
In sedinta de miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, prin care se impun noi obligatii fiscale, valabile de la 1 iulie 2010.
Impozit de 16% pe bonurile de masa
In domeniul impozitului pe venit, se vor include in categoria veniturilor salariale si urmatoarele sume acordate angajatilor:
- Tichetele cadou
- Tichetele de cresa
- Tichetele de vacanta
- Tichetele de masa
In plus, vor fi incluse in sfera veniturilor salariale si veniturile din platile compensatorii.
Reglementarile referitoare la contributiilor sociale obligatorii aferente acestor venituri raman neschimbate, ceea ce inseamna ca persoanele fizice vor datora doar impozitul pe salariu.
In zona veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, se reduce cota cheltuielilor forfetare care se deduce din venitul impozabil de la 40% la 20%. Iar, in cazul veniturilor provenind din lucrari de arta monumentala, cota scade de la 50% la 25%.
Dobanzile vor fi impozitate cu cota unica
De la 1 iulie, deponentii vor plati un impozit de 16% pentru veniturile din depozite bancare, conturi de economii si conturi curente. Nici contractele de economisire-creditare nu scapa, dobanzile fiind si aici impozitate cu cota unica. Aceste venituri vor fi taxate indiferent de momentul constituirii depozitului. Astfel, toate dobanzile incasate dupa 1 iulie vor fi reduse cu 16%.
Si tranzactiile bursiere vor fi impozitate mai dur. Indiferent de perioada detinerii titlurilor, castigurile din capital vor fi taxate cu 16%. In prezent, impozitul era de 1% pentru detinerile mai mari de 1 an.
Contribuabilii vor avea obligatia sa raporteze si sa plateasca anticipat in fiecare trimestru, impozitul datorat pentru castigurile din capital. In schimb, pierderile nete anuale vor putea fi recuperate in urmatorii 7 ani consecutivi.
Cota de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract – precum si pentru orice alte operatiuni de acest gen – creste de la 1% la 16% pentru persoanele fizice rezidente.
Contributii sociale la veniturile din activitati independente
Persoanele care obtin venituri din activitati independente vor datora cota angajatului pentru urmatoarele contributii:
- Contributii sociale de sanatate
- Contributii de asigurari sociale
- Contributii la fondul de somaj
Baza de calcul la aceste contributii este limitata la 5 salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.
De asemenea, guvernul a impus si o taxa de solidaritate pe cladiri, calculata astfel:
- 50% din impozitul pe cladire datorat in anul 2010 pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu
- 100% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu
- 200% din impozitul datorat in anul 2010 pentru a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu.
Guvernul spera ca prin aceste majorari de taxe sa adune suplimentar la bugetul de stat in jur de 600 milioane lei in 2010 si 1.327 milioane lei in 2011. La bugetele locale, Ministerul de Finante estimeaza ca se vor strange 31 milioane lei in acest an prin noua taxa de solidaritate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News