Bancile cipriote au atras depozite de 70 miliarde de euro, din care doar 32 miliarde euro sunt ale rezidentilor. Restul sunt depozite constituite de companii si persoane fizice din strainatate.
Prin unitatile bancare din Cipru, bancile au atras depozite de 20 miliarde euro de la nerezidenti. Alte 13 miliarde euro au fost obtinute de unitatile din Grecia, iar 4,5 miliarde euro au fost atrasi prin unitatile existente in Europa Centrala si de Est, arata datele publicate de Institutul de Finante Internationale (IFI - o asociatie globala a institutiilor financiare).
O statistica detaliata a tarilor din care provin deponentii nu este disponibila, insa datele auxiliare publicate de Banca Centrala Europeana sugereaza ca 19 miliarde euro apartin unor deponenti din afara UE, in special, din Rusia si Ucraina.
Conform datelor oficiale, depozitele asigurate prin schema de garantare (cele pana in 100.000 euro) au o valoare totala de 30 miliarde euro, ceea ce reprezinta 180% din PIB al Ciprului.
Sistemul bancar cipriot cuprinde 4 categorii de banci:
- bancile locale reprezinta cel mai important grup, cu active de 4 ori mai mare decat PIB si cota de piata de aproape 60%. Acest grup este dominat de 3 institutii – Bank of Cyprus, Banca Populara (Laiki) si Hellenic Group – care detin impreuna 97% din cota de piata a acestui segment;
- subsidiarele bancilor straine – in special din Grecia, dar si una din Rusia – au atins o cota de piata de 23%;
- sucursalele bancilor straine au o cota de piata de 5% si au fost deschise in Cipru, in special, din considerente fiscale. Acestea interactioneaza foarte putin cu economia locala si sunt finantate de bancile mama;
- banci cooperative, cu o cota de piata de 13%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News