O noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, disponibila la subscriere intre 18 septembrie si 3 octombrie, vine cu dobanzi mai reduse la lei si cu cresteri de dobanda la euro la scadenta de un an.
O alta noutate este reducerea distantei dintre emisiunile Fidelis, de la emisiunea din iulie au trecut doar doua luni pana la lansarea unei noi emisiuni, in septembrie.
Ca si la precedentele doua emisiuni, exista o transa dedicata donatorilor de sange pentru titlurile de stat emise in lei, cu scadenta la un an, avand o dobanda de 7,25%.
In afara de transa speciala, editia Fidelis ce debuteaza pe 18 septembrie contine si emisiunile uzuale-titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6,25% si respectiv 7,10%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 3,90%, respectiv 5,30%.
Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro (pentru donatorii de sange doar 500 lei este suma minima).
Cum au evoluat dobanzile in acest an
Tendinta de scadere a inflatiei s-a resimtit si asupra randamentelor oferite investorilor.
La emisiunea lansata in aprilie 2023, dobanzile erau de 6,7% pentru titlurile de stat cu scadenta la un an, 7,35% pentru cele la 3 ani si 7,7% pe segmentul dedicat donatorilor de sange.
Pentru cei care doreau sa plaseze euro, dobanda era de 3,7% la un an si 5,8% la 5 ani.
In iulie, urmatoarea emisiune Fidelis avea dobanzi mai mici la lei, si dobanzi mai mari la euro pe scadenta de un an.
Astfel, pentru titlurile in lei cu scadenta la un an dobanda era redusa la 6,3%, la 3 ani aveam 7,2% iar donatorii de sange primeau 7,3%.
Pentru euro, dobanda era de 3,85% la un an si de 5,45% la 3 ani.
Dupa cum se vede, dobanda la euro pe scadenta la un an a crescut de la 3,7% la 3,9% de la emisunea din aprilie, dar la 5 ani am avut o reducere a randamentelor de la 5,8% la 5,30%.
O dovada ca autoritatile se asteapta ca politica monetara din zona euro sa se schimbe pana la scadenta titlurilor pe 5 ani dar sa ramana in continuare ferma pe un orizont de timp mai redus, de 12 luni.
Potrivit datelor oficiale, in precedentele 2 emisiuni cand a existat o oferta pentru donatorii de sange, sumele subscrise au depasit 5 miliarde lei iar numarul investitorilor-donatori a fost de 2.300.
Suma medie investita ar fi deci de 2,1 milioane lei (la o distanta enorma de pragul minim de participare impus la 500 lei), ceea ce arata ca de oferta au profitat in special persoanele foarte bine mobilate financiar, ceea ce pune in umbra demersul nobil al cresterii numarului de donatori de sange in acest mod.
In absenta unui prag superior de participare, bonusul acordat donatorilor de sange in cadrul programului Fidelis incepe sa semene cu o renta oferita nejustificat investitorilor cu resurse foarte mari.
Persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta peste 18 ani pot subscrie titlurile de stat Fidelis denominate in lei si in euro, prin intermediul bancilor partenere Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD sau prin brokerii autorizati la BVB, titlurile urmand sa fie listate la bursa dupa finalizarea perioadei de subscriere.
O comparatie cu programul Tezaur
Incepand de miercuri, 23 august 2023, cei interesati au putut accesa o noua transa de titluri de stat Tezaur, cu maturitati de 1 an si 3 ani, cu dobanzi anuale de 6,30% si, respectiv, 7,20%.
Titlurile de stat au in acest caz o valoare nominala de 1 leu, sunt in forma dematerializata, pot fi achizitionate prin sediile Trezoreriei si Postei si nu vor fi listate la bursa.
„In cadrul editiei anterioare a Tezaur, peste 30.000 de romani au ales sa investeasca aproape 1,4 miliarde de lei. Randamentul atractiv si riscurile minime fac din acest instrument o modalitate foarte buna de a face economiile sa produca, fiind un instrument accesibil in care nu exista restrictii privind suma ce poate fi depusa”, se arata in comunicatul Ministerului Finantelor cu ocazia lansarii noii emisiuni.
De comparat suma de 1,4 miliarde lei la care au contribuit 30.000 de investori Tezaur la emisiunea precedenta, cu cea de 5 miliarde lei la care si-au dat aportul cei 2.300 de investitori-donatori de sange in precedentele doua emisiuni Fidelis in sectiunea dedicata lor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News