top banner

Contul de economii a devenit asaltat de comisioane

08 Februarie 2012 | Autor: Marius Serban

Contul de economii a incetat sa mai fie un serviciu gratuit oferit clientilor de catre banci, el fiind presarat tot mai des cu comisioane lunare de administrare, in unele cazuri destul de importante. Daca sumele depuse in conturi sunt prea mici, venitul din dobanda aproape ca dispare.
Creditele neperformante au generat gauri importante in bilanturile bancilor, iar pentru acoperirea acestora, s-a pus in functiune intreg arsenalul de generare de venituri. Principala masura defensiva a fost majorarea dobanzilor la creditele in derulare. Bancherii au analizat insa amanuntit intreaga oferta, iar valul majorarilor de comisioane a cuprins atat conturile curente cat si cele de economii.
In urma cu cativa ani, conturile de economii nu presupuneau niciun fel de comision in cele mai multe cazuri. In plus, multa vreme au fost scutite de la plata impozitului pe dobanda, astfel ca au devenit tot mai apreciate de clienti.
Administrarea toaca banii clientilor
In prezent, deschiderea unui cont de economii obliga clientul sa plateasca lunar nelipsitul comision de administrare.
La bancile de talie mica si medie, acest comision este de regula de 1-2 lei pe luna, in timp ce la marile banci, cum ar fi BCR sau Raiffeisen, costul lunar urca si pana la 4 lei. Practic, pe parcursul unui an, clientul ajunge sa plateasca in cel mai rau caz, aproape 50 lei pentru functionarea contului de economii.
Conturile fara comisioane de administrare au devenit destul de rare, el fiind oferite in special de banci fara o retea teritoriala extinsa. Costurile practicate de banci la ofertele curente pot fi analizate in sectiunea Comparatii conturi de economii.
In noile conditii, daca sumele depuse sunt prea mici, avantajele oferite de conturile de economii pot scadea considerabil. In prezent, rata dobanzii practicata la conturile de economii se situeaza, in medie, la aproape 4%. Prin urmare, la un sold mediu de 2.000 lei pe parcursul unui an, dobanda incasata de client dupa plata impozitului va fi de 67 lei.
Daca banca practica un comision de 4 lei pe luna, atunci clientul ramane cu un castig de numai 17 lei. Practic, randamentul net este 0,85% pe an in acest caz, ca si cand banii ar fi tinuti in contul curent. In cazul in care doreste sa retraga banii in numerar, aproape ca nu mai ramane cu nimic din acest castig, asa cum ne-a relatat un utilizator Conso la Vocea clientului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii