Clientii bancilor, persoane fizice, se orienteaza tot mai des, in ultima vreme catre conturi curente si de economii, atunci cand vor sa economiseasca. Ei aleg aceste instrumente in detrimentul depozitelor la termen, avand in vedere ca primele ofera o flexibilitate mult mai mare in ceea ce priveste accesul la banii proprii.
Clientii bancilor, persoane fizice aveau, la finalul lunii aprilie 2015, aproximativ 33 de miliarde de lei (echivalentul a 7,4 miliarde de euro) in conturi curente si de economii. Valoarea este cu 22% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
In acelasi timp, insa, depozitele la termen cu scadenta mai mica de un an s-au diminuat cu 300 de milioane de lei si au ajuns la circa 56 miliarde de lei (12 miliarde de euro), potrivit datelor prezentate de Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, cresterea conturilor curente si de economii a fost de sase miliarde de lei intr-un singur an.
Conturile de economii reprezinta una dintre cele mai bune solutii daca o persoana isi propune sa economiseasca luna de luna pentru o anumita perioada.
Acestea permit oricand depunerea unor sume suplimentare in functie de posibilitatile proprii de economisire. Banii se acumuleaza in acelasi cont si sunt astfel usor de gestionat. Alternativa ar fi fost sa constituie de fiecare data un depozit la termen, solutie mai putin practica, fie si numai daca tinem cont de faptul ca fiecare contract va avea o scadenta diferita.
Un alt avantaj al conturilor de economii este ca banii se pot retrage oricand din cont, fara ca acest lucru sa fie penalizat. Dobanzile sunt, insa, ceva mai mici in acest caz fata de cele la depozitele la termen. De obicei, bancile incurajeaza deponentii sa economiseasca prin practicarea unor dobanzi progresive. Cu cat soldul economisit creste, banca acorda o dobanda mai mare.
Conturile de economii beneficiaza totodata de optiunea de capitalizare a dobanzii.
In acest moment, potrivit conso.ro, dobanda pentru un depozit de 2.100 de lei cu scadenta la un an variaza intre 0,25% la UniCredit Tiriac Bank si 3,25% la TBI Bank.
Pentru un cont de economii cu depunerea initiala de 1.000 de lei si o depunere lunara de 100 de lei timp de un an, suma cumulata de 2.100 de lei, dobanzile oferite de banci variaza intre 0,29% la Bancpost si 3,14% la ProCredit Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News