Cu numai un an inainte, conturile de economii ajunsesera sa concureze puternic cu depozitele in cazul randamentelor oferite. In prezent insa, acestea au fost lasate in plan secund, astfel ca numai o singura banca mai plateste o dobanda de 7% la lei. La depozite insa, oferta cu dobanzi peste acest prag este inca destul de variata.
Ultimele banci care tineau randamentele conturilor de economii sus, decuplate de restul pietei, respectiv
Emporiki Bank si
Millennium Bank, au taiat si ele adanc din aceste dobanzi, aducandu-le dobanzile la 5-6%.
Diferentele intre oferte sunt inca majore
In prezent, oferta de conturi de economii in lei arata ca existe diferente mari de dobanda de la o banca la alta.
Cele mai mici dobanzi incep de la 3%, dar o cautare atenta a ofertelor poate aduce castiguri duble, de pana la 6,2% pe an, asa cum o arata comparatorul Conso.ro pentru
conturile de economii.
Ratele de dobanda remunerate sunt stabilite in general in functie de sold, astfel ca in unele cazuri cele mai inalte valori pot fi incasate de clienti numai in cazul unor economii uriase. Un exemplu in acest sens este
ProCredit Bank, care plateste o dobanda de 6,4% numai pentru sume de peste 1 milion lei. Pentru sume mai mici, dobanda scade treptat pana la un minim de 6%.
Singura banca care inca sta desprinsa de pluton este
Intesa Sanpaolo Bank, care acorda o rata de dobanda de 7% la acest tip de cont.
Promotiile favorizeaza depozitele la termen
Un alt factor care a dus la accentuarea decalajului este faptul ca bancile au inceput in ultimele luni sa vina cu oferte promotionale numai in cazul depozitelor la termen.
Nevoia de lichiditate a unor banci a facut ca acestea sa fie mult mai darnice pe segmentul depozitelor la termen. Cateva institutii au ales sa lanseze oferte promotionale care au ridicat castigurile potentiale ale deponentilor la o serie de oferte peste 7%.
Spre exemplu,
Bancpost plateste o dobanda de 7,5% la depuneri pe 4 luni, in cazul depozitului aniversar, asemeni
Bancii Romanesti. Pe de alta parte, Millennium Bank practica dobanzi la 3 luni cuprinse intre 7% si 7,5%, in functie de sold.
Doua banci au decis sa urce dobanzile chiar si peste pragul de peste 8%. Acestea sunt
Alpha Bank, pentru scadente atipice de 112 si 168 zile si
ATE Bank in cazul unui depozit pe 12 luni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News