Dupa reduceri succesive al dobanzilor, conturile de economii si cele de acumulare incep sa mai piarda din atractivitatea de care s-au bucurat pe perioada de crestere sustinuta a dobanzilor, inceputa in 2022.
Dobanda la facilitatea de depozit oferita de BNR bancilor sta la 6% de un an, iar sumele plasate au fost in continua crestere.
In decembrie, media zilnica a sumelor plasate pe o zi la BNR la dobanda respectiva a fost de 45,6 miliarde lei, un record al ultimilor ani.
In decembrie 2022 suma corespunzatoare era de 11 miliarde lei, iar in decembrie 2021 de numai 241 milioane lei (dobanda la faclitatea de depozit era atunci de 1%).
Din acel moment, BNR incepea sa ridice dobanda de politica monetara, iar bancile au fost recompensate din ce in ce mai bine pentru sumele aduse la Banca Centrala, astfel incat si volumele au crescut exponential.
Cu piata interbancara inundata de lichiditate, dobanzile oferite celor dispusi sa-si plaseze resursele excedentare in depozite bancare si conturi de economii au inceput sa piarda treptat din atractivitate, incepand cu randamentul produselor care ofera cea mai mare flexibilitate, conturile de economii si cele de acumulare.
Cel mai bun cont de economii este...depozitul pentru copii
Topul produselor de economisire cu alimentari periodice este condus de produsul oferit de CEC Bank-Depozitul pentru copii, cu dobanda de 6,3% pe an la lei.
Acesta functioneaza insa ca un cont de economii clasic, permitand depuneri si retrageri succsive (fara insa a se retrage si suma minima necesara deschiderii contului-500 lei-in caz contrar pierzandu-se dobanda acordata).
Pe locul urmator este Planul de economii pentru copii al BCR, cu o dobanda de 6%, un produs mult mai strict decat cel oferit de CEC Bank, ce permite doar modificarea sumelor economisite lunar, nu si retragerile partiale. Se ofera insa bonusuri de dobanda de 0,2% la prelungirea planurilor de economii.
Urmeaza produsul similar destinat adultilor la BCR, cu dobanda de 5,5% si KID Cont de la Banca Transilvania care, pe langa dobanda de 5,5% vine si cu un bonus la aniversarea contului egal cu dobanda pentru o luna.
Planul de acumulare de la Intesa Sanpaolo Bank are o dobanda de 5,25%, dar in acest caz functionalitatea este a unui cont de economii permitand retrageri repetate fara a fi afectata suma minima necesara pentru deschidere contului (500 lei). Sumele stabilite insa in Planul de acumulare pentru alimentari lunare nu pot fi majorate, iar pentru nevirarea lor repetata planul poate fi inchis.
Banca Transilvania propune la randul sau un cont de economii clasic, unde dobanda creste progresiv, in functie de sold, fiind cuprinsa intre 3,75% si 4,15% (pentru sume de peste 500.000 lei).
Raiffeisen Bank cu Super Acces Plus are dobanzi cuprinse intre 3% si 4%, in functie de sold (cei cu minim 250.000 lei primesc dobanda cea mai mare)
Tot in functie de sold bonifica dobanzile conturilor de economii pentru adulti si CEC Bank, intre 3% si 3,5% (la sume de peste 25.000 lei).
ProCredit Bank are Flex Save cu o dobanda de 3%, banca cu actionariat german fiind focusata mai mult pe partea de depozite, acolo unde propune unele dintre cele mai avantajoase dobanzi la depozite in lei si euro.
Restul bancilor mari au oferte sub plafonul de 3% (BCR la contul de economii Maxicont, ING Bank-2%, BRD-Atustart-2,5% si Atucont-2%, UniCredit Bank-2% la conturile de economii pentru copii si adulti).
Plusul de flexibilitate costa
In concluzie, bancile nu mai vor sa pluseze pentru atragerea fondurilor de la populatie cum se intampla la finalul anului 2022, in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar este la cote inalte.
De retinut ca principiu ca dobanzile la conturile de economii sunt de regula mai mari cand produsul presupune preponderent acumulare si mai reduse cand se ofera si posibilitatea unor retrageri neingradite.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News