Deprecierea leului din ultimele luni dar si dobanzile din ce in ce mai reduse oferite de banci pentru sumele depuse in moneda nationala i-a facut pe romani sa se indrepte catre economisirea in valuta. Depozitele la banci ale populatiei si companiilor au avansat usor in mai, dar doar in zona economiilor in moneda straina.
Soldul depozitelor atrase de banci a ajuns la 193,4 miliarde lei la finalul lunii mai, conform datelor BNR. Marea majoritate a sumelor sunt denominate in lei, respectiv 66% din total.
Ponderea mare pare a fi insa o expresie a tendintei de economisire din trecut. In ultimele luni, depozitele in lei au cunoscut o stagnare, in timp ce economisirea in valuta castiga din ce in ce mai mult teren.
In luna mai, soldul conturilor in lei ale populatiei si companiilor a ramas nemiscat fata de valoarea inregistrata in luna anterioara. In schimb, soldul depozitelor in valuta a cunoscut un avans de 3%, exprimat in lei. Chiar si daca se elimina fluctuatiile de curs valutar iar soldul depozitelor se compara direct in valuta, se mentine un avans fata de luna anterioara, de 1,4%.
Comparativ cu anul anterior, se observa o dinamica in crestere pe zona de valuta. Depozitele in lei si-au mentinut o crestere de doua cifre, respectiv 13,6%, dar soldul depozitelor in valuta a urcat cu 8,3%, procent in crestere fata de anii anteriori.
Mutarea interesului companiilor si populatiei poate fi pus atat pe seama instabilitatii pietei valutare si a tendintei de depreciere a leului, dar si pe seama politicii sustinute a bancilor de reducere a dobanzilor oferite la economiile in lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News