top banner

Daca mai fac economii, romanii prefera valuta

28 Iunie 2012 | Autor: Conso

Deprecierea leului din ultimele luni dar si dobanzile din ce in ce mai reduse oferite de banci pentru sumele depuse in moneda nationala i-a facut pe romani sa se indrepte catre economisirea in valuta. Depozitele la banci ale populatiei si companiilor au avansat usor in mai, dar doar in zona economiilor in moneda straina.
Soldul depozitelor atrase de banci a ajuns la 193,4 miliarde lei la finalul lunii mai, conform datelor BNR. Marea majoritate a sumelor sunt denominate in lei, respectiv 66% din total.
Ponderea mare pare a fi insa o expresie a tendintei de economisire din trecut. In ultimele luni, depozitele in lei au cunoscut o stagnare, in timp ce economisirea in valuta castiga din ce in ce mai mult teren.
In luna mai, soldul conturilor in lei ale populatiei si companiilor a ramas nemiscat fata de valoarea inregistrata in luna anterioara. In schimb, soldul depozitelor in valuta a cunoscut un avans de 3%, exprimat in lei. Chiar si daca se elimina fluctuatiile de curs valutar iar soldul depozitelor se compara direct in valuta, se mentine un avans fata de luna anterioara, de 1,4%.
Comparativ cu anul anterior, se observa o dinamica in crestere pe zona de valuta. Depozitele in lei si-au mentinut o crestere de doua cifre, respectiv 13,6%, dar soldul depozitelor in valuta a urcat cu 8,3%, procent in crestere fata de anii anteriori.
Mutarea interesului companiilor si populatiei poate fi pus atat pe seama instabilitatii pietei valutare si a tendintei de depreciere a leului, dar si pe seama politicii sustinute a bancilor de reducere a dobanzilor oferite la economiile in lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii