La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.
Intre 8 si 17 aprilie se deruleaza o noua emisiune Fidelis iar principala noutate o reprezinta cresterea usoara a randamentelor la 3 ani in lei fata de emisiunea anterioara incheiata in 1 martie.
Astfel, dobanzile la lei au ramas la 6% pentru scadenta la un an (7% pentru donatorii de sange) dar au urcat la 6,85% la 3 ani fata de 6,75% la precedenta emisiune. La euro randamentele sunt neschimbate-4% la un an si 5% la 5 ani.
Prima emisiune Fidelis din acest an a avut pe transa donatorilor de sange un numar de 1.405 donatori, cel mai mare numar de pana acum, care au plasat in titluri de stat in lei cu scadenta la un an peste 135 milioane lei.
Cu alte cuvinte, suma medie investita de donatori a fost de peste 96.000 lei (peste19.300 euro), o suma deloc modesta daca ne gandim ca in scopul stimularii participarii donatorilor statul a redus suma minima care permitea accesul in program de la 5.000 lei la 500 lei.
Donatorii trebuie sa faca dovada prezentarii la un centru de donare incepand cu data de 1 iulie 2023, ceea ce inseamna ca cei care au donat sange la inceputul lunii iulie anul trecut au putut participa pana la 5 emisiuni Fidelis (iulie, septembrie, decembrie 2023 si februarie, aprilie 2024).
Din acest motiv nu putem sti daca cei 1400 de donatori consemnati la ultima emisiune erau donatori recenti sau unii care isi foloseau adeverinta de donatori de luni bune pentru a obtine bonusul de dobanda la mai multe emisiuni Fidelis consecutive.
Mentinerea stimulentelor pentru donatori in cadrul programului Fidelis vine insa in conditiile in care de la inceputul acestui an statul a majorat oricum substantial alocatiile acordate donatorilor in centrele de colectare, de la 70 lei la 280 de lei (se ofera bonuri de masa in acest cuantum) astfel incat in primele zile multi donatori au fost reprogramati din cauza fluxului foarte mare.
Numarul de donatori furnizati de emisiunile Fidelis ramane insa relativ redus, de sub 1.500 per emisiune, in ciuda reducerii sumelor minime de participare, astfel incat intrebarea legitima este de ce nu se foloseste si programul Tezaur in acest scop daca stimularea donarilor de sange este unica miza?
Functionarii de la ghiseele Trezoreriei si Postei pot verifica adeverintele de donatori asa cum o fac si brokerii sau reprezentantii bancilor care intermediaza emisiunile Fidelis.
In plus, procedura ar fi mai mai accesibila in acest caz avand in vedere ca relationarea cu un broker nu e chiar la indemana oricui, iar bancile care fac parte din sindicatul de intermediere sunt in numar limitat (Banca Transilvania, BCR, BRD, Alpha Bank) in vreme ce sediile Trezoreriei sau Postei sunt la indemana tuturor.
Isi schimba statul politica de dobanzi?
Ultima emisiune Tezaur, aflata inca in derulare (perioada de subscriere 13 martie-12 aprilie) a adus si o majorare a randamentelor cu 0,1 puncte procentuale, atat la scadenta la un an (de la 6% la 6,1%) cat si la cea de 3 ani (de la 6,75% la 6,85%) fata de precedenta emisiune.
A fost o premiera pentru ca din noiembrie 2022, cand titlurile de stat in lei au atins randamentul maxim de 8,7% la un an si 9,15% la 3 ani, tendinta a fost descendenta.
Avem iata si o crestere a randamentelor si in cazul Fidelis in lei, deocamdata doar pentru scadenta la 3 ani, tot cu 0,1% puncte procentuale.
Ar putea fi o consecinta a cresterii rapide a deficitului bugetar in acest an electoral, sursele de finantare a acestuia urmand sa fie mai bine stimulate in ciuda asteptarilor privind reducerea dobanzii BNR, cel putin cata vreme fiscalitatea nu este inasprita.
O alta tendinta de semnalat-in ciuda dobanzilor mai mici, romanii prefera totusi titlurile de stat in euro
La ultima emisiune Fidelis, incheiata in martie 2024, emisiunile in euro au fost cele mai accesate, cu un total de peste 190,5 milioane euro subscrise (echivalentul a 944 milioane lei). In ceea ce privește emisiunile in moneda nationala, investitorii au plasat peste 708,5 milioane lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News