Ești de acord cu cookie-urile opționale?

Acestea ne ajută sa îți oferim o experiență mai bună, să înțelegem cum utilizezi portalul și să îti oferim o navigare facilă. Află mai multe în Politica privind cookies.

De ce ridici mai putin decat ai depus la banca in depozit?

28 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Scaderea dobanzilor nu este singura explicatie a fenomenului care face ca la scadenta sa ridici mai putini bani dintr-un depozit la termen decat ai depus. Vezi si incremenirea comisionului de retragere la valoarea fixata in perioada de glorie a economisirii si aparitia comisionului de administrare.
Un comision de retragere de numerar de 0,5% face ca randamentul net care sa asigure inapoierea integrala la scadenta a sumei din care s-a constituit depozitul sa fie de minim 6% pe an pentru depozitele la o luna, 2% pentru cele la 3 luni si 1% la cele pe 6 luni.
Vorbim de randament net si nu de dobanda pentru ca statul ia un impozit de 16% pe dobanda platita de banca.
Revenind, avem nevoie de o dobanda de minim 2,38% pe an pentru depozitele cu scadenta la 3 luni pentru ca deponentul sa nu ia in final la scadenta mai putini bani decat a depus, in ideea ca retragerea lor se face prin casa si nu prin bancomat sau transfer bancar iar banca opreste comisionul de retragere.
De fapt chiar de mai mult de 2,38% pentru ca mai exista si un comision de administrare de cativa lei, care variaza insa intr-o plaja destul de larga intre banci. Sa simplificam si sa spunem ca ar trebui ca banca sa ne ofere minim 2,5% la depozitele la 3 luni pentru ca la scadenta sa nu luam mai putini bani decat am depus.
La acest rezultat s-a ajuns insa gradual, in urma cu cativa ani lumea mirandu-se de randamentele negative la depozitele la o luna (acum abia la 6 luni esti sigur la majoritatea bancilor ca iei cat ai depus).
Principala vina o au scaderea dobanzilor impusa de BNR dar si incremenirea unor comisioane la valoarea lor “istorica”, cand dobanzile erau de doua cifre (nu era normal ca sa avem o scadere a comisionului de retragere de numerar prin casele bancilor in ton cu ritmul de scadere a dobanzilor?) si aparitia unora noi (comisionul de administrare incepe sa fie introdus pe scara larga odata cu criza).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii