top banner

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

07 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an. 
In conditiile in care mai multe departamente de analiza au oferit prognoze privind inflatia pentru decembrie 2023 cu o singura cifra, bancile au inceput sa isi ajusteze la randul lor politica de bonificare a depozitelor la termen. 
Daca, in urma cu cateva luni, practica era sa se acorde dobanzi direct proportionale cu lungimea maturitatii depozitului, sunt banci in prezent ce au ajuns sa ofere dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat pentru cele la 12 luni. 
In alte situatii, dobanzile pentru depozitele pe 2 sau 3 ani (in cazul in care fac parte din oferta bancilor in cauza) sunt semnificativ mai scazute decat cele pe un an. 
La TBI Bank, prima banca de altfel ce a rupt la inceputul anului monotonia cresterii progresive a dobanzilor pe masura ce se lungea maturitatea plasamentului, avem dobanda de 9,30% la 12 luni (depozitul Simplu online), la 18 luni 9,10%, la 24 luni 9% iar la 36 luni 8,5%. 
La Intesa Sanpaolo Bank, dobanda la 12 luni este de 8,50% iar cea pentru 18, 24 si 36 de luni este de 7,75% (aceeasi dobanda pentru cele 3 scadente diferite). 
OTP Bank ofera pentru depozitele la termen in lei o dobanda de 6,80% la 3 luni, 7,50% la 6 luni si 7,10% la 12 luni (pentru sume sub 100.000 lei). Daca valoarea depozitului depasesete 100.000 lei, diferenta se reduce desi randamentele raman in continuare mai mari la 6 luni (7.6%) fata de 12 luni (7,4%). 
La Alpha Bank dobanda la 12 luni este de 7,6% iar cea pentru 24 luni (2 ani) si 36 luni (3 ani) este de 7,25%. 
La BCR, dobanda la 12 luni este egala cu cea la 2 ani pentru depozitele la termen standard, in lei (7%). 
La Eximbank, dobanda la depozitul pe 12 luni este de 8% iar cea pentru 24 si 36 de luni este de 7,5%. 
Ministerul Finantelor ramane conservator
De la inceputul lunii martie, romanii care prefera aceste instrumente pot cumpara prin Trezorerii si Posta titluri de stat in cadrul programului Tezaur la dobanzi de 7,2% la un an, 7,5% la 2 ani si 8% la 3 ani. 
Dupa doua luni de scadere (decembrie si ianuarie) randamentele sunt egale cu cele aferente emisiunii din februarie, iar statul ramane conservator din perspectiva filosofiei de bonificare. 
Scadentele mai scurte primesc dobanzi mai mici decat cele mai lungi, chiar daca expertii din Ministerul Finantelor vorbesc la randul lor de o inflatie de o singura cifra pe final de an. 
Strategia recomandata de economisire
Cei care vor sa isi imobilizeze leii o perioada mai lunga de timp, de peste un an, pot alege depozitele la 2,3 ani la bancile care nu si-au schimbat inca modul de stimulare a deponentilor pe termene mai lungi. 
Similar, pentru titlurile de stat se pot alege scadente mai lungi, care ofera dobanzi mai mari in conditiile reducerii inflatiei. 
Aceeasi strategie poate fi aleasa si pentru depozitele in euro, in cazul in care dobanzile sunt mai bune pe termene mai lungi. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii