Depozitele pe termene clasice – de 1, 3, 6 sau 12 luni – au cam pierdut lupta cu noile scadente atipice de economisire. In prezent, populatia poate obtine venituri mai mari daca isi depune banii pe scadente mai neobisnuite, cum ar fi 4 saptamani, 100 zile sau 4 luni.
Depozitele bancare generau pana la inceputul lunii iulie venituri atractive pentru cei care economiseau. Odata cu introducerea impozitului pe dobanda, clientii bancilor si-au vazut castigul lunar obtinut din dobanda redus considerabil.
De exemplu, o persoana care avea un depozit de 12.000 de lei pe 1 an, cu o dobanda de 8%/an, primea inainte de 1 iulie o dobanda lunara de 80 lei. Dupa aplicarea impozitului pe dobanda, va primi lunar doar 67,2 lei.
Pentru a face mai usoara trecerea spre impozitarea dobanzilor, unele banci ofera dobanzi promotionale, iar altele suporta impozitul in numele clientilor pentru o anumita perioada de timp.
Scadentele atipice ofera randamente brute ce depasesc 9%
Alpha Bank are in oferta de depozite un produs care afiseaza dobanda neta, din care s-a scazut deja impozitul pe dobanda datorat la stat de catre client.
Pentru scadenta de 4 saptamani dobanda neta ajunge la 7,75% la lei, iar pentru scadenta de 16 saptamani, clientii primesc 8,25%. Astfel, dobanda bruta trece de 9%.
Pentru scadenta de 4 luni, o dobanda competitiva ofera si Bancpost. Persoanele care isi depun economiile intr-un depozit pe 4 luni primesc o dobanda de 8,5%. Din aceasta se scade insa impozitul de 16%.
Urmatoarea in top este tot o oferta cu scadenta atipica, de 100 de zile. Pentru un depozit in lei cu aceasta scadenta, Piraeus Bank ofera o dobanda bruta de 8,93%. De asemenea, banca suporta in numele clientilor impozitul pe dobanda aferent depozitelor pe 10 saptamani constituite pana pe 30 septembrie. Astfel, randamentul mediu net platit clientilor este de 7,75%.
Tot o dobanda peste 8% ofera si Banca Romaneasca. Depozitul pe 4 luni aduce clientilor un randament brut de 8,1%.
Termenele clasice au devenit mai putin profitabile
In ceea ce priveste depozitele cu scadente clasice, cele mai mari randamente se obtin pentru depozitul pe 12 luni. ATE Bank ofera o dobanda de 8,66% clientilor care isi depun economiile intr-un depozit pe 12 luni.
Pe pozitia a doua in topul castigurilor obtinute se gaseste depozitul pe 1 luna de la Piraeus Bank, care ofera o dobanda de 8,1%. Pentru scadentele de 3 si 6 luni, cel mai inalt randament nu trece de 8%.
O dobanda de 8% pe an primesc si deponentii Bancii Romanesti pentru depozitele pe 6 luni si cei ai Emporiki Bank, Carpatica si Piraeus Bank pentru depunerile pe 3 luni.
Toate aceste dobanzi sunt brute. Din aceasta dobanda clientii platesc la stat un impozit de 16% pe dobanda.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News