top banner

Deponentii pot obtine venituri mai mari prin depozitele pe perioade atipice

20 August 2010 | Autor: Ramona Iluca

Depozitele pe termene clasice – de 1, 3, 6 sau 12 luni – au cam pierdut lupta cu noile scadente atipice de economisire. In prezent, populatia poate obtine venituri mai mari daca isi depune banii pe scadente mai neobisnuite, cum ar fi 4 saptamani, 100 zile sau 4 luni.
Depozitele bancare generau pana la inceputul lunii iulie venituri atractive pentru cei care economiseau. Odata cu introducerea impozitului pe dobanda, clientii bancilor si-au vazut castigul lunar obtinut din dobanda redus considerabil.
De exemplu, o persoana care avea un depozit de 12.000 de lei pe 1 an, cu o dobanda de 8%/an, primea inainte de 1 iulie o dobanda lunara de 80 lei. Dupa aplicarea impozitului pe dobanda, va primi lunar doar 67,2 lei.
Pentru a face mai usoara trecerea spre impozitarea dobanzilor, unele banci ofera dobanzi promotionale, iar altele suporta impozitul in numele clientilor pentru o anumita perioada de timp.
Scadentele atipice ofera randamente brute ce depasesc 9%
Alpha Bank are in oferta de depozite un produs care afiseaza dobanda neta, din care s-a scazut deja impozitul pe dobanda datorat la stat de catre client.
Pentru scadenta de 4 saptamani dobanda neta ajunge la 7,75% la lei, iar pentru scadenta de 16 saptamani, clientii primesc 8,25%. Astfel, dobanda bruta trece de 9%.
Pentru scadenta de 4 luni, o dobanda competitiva ofera si Bancpost. Persoanele care isi depun economiile intr-un depozit pe 4 luni primesc o dobanda de 8,5%. Din aceasta se scade insa impozitul de 16%.
Urmatoarea in top este tot o oferta cu scadenta atipica, de 100 de zile. Pentru un depozit in lei cu aceasta scadenta, Piraeus Bank ofera o dobanda bruta de 8,93%. De asemenea, banca suporta in numele clientilor impozitul pe dobanda aferent depozitelor pe 10 saptamani constituite pana pe 30 septembrie. Astfel, randamentul mediu net platit clientilor este de 7,75%.
Tot o dobanda peste 8% ofera si Banca Romaneasca. Depozitul pe 4 luni aduce clientilor un randament brut de 8,1%.
Termenele clasice au devenit mai putin profitabile
In ceea ce priveste depozitele cu scadente clasice, cele mai mari randamente se obtin pentru depozitul pe 12 luni. ATE Bank ofera o dobanda de 8,66% clientilor care isi depun economiile intr-un depozit pe 12 luni.
Pe pozitia a doua in topul castigurilor obtinute se gaseste depozitul pe 1 luna de la Piraeus Bank, care ofera o dobanda de 8,1%. Pentru scadentele de 3 si 6 luni, cel mai inalt randament nu trece de 8%.
O dobanda de 8% pe an primesc si deponentii Bancii Romanesti pentru depozitele pe 6 luni si cei ai Emporiki Bank, Carpatica si Piraeus Bank pentru depunerile pe 3 luni.
Toate aceste dobanzi sunt brute. Din aceasta dobanda clientii platesc la stat un impozit de 16% pe dobanda.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii