top banner

Depozitele bancare la sfarsitul lui T1

21 Aprilie 2015 | Autor: Conso

Depozitele garantate ale persoanelor fizice au crescut in primul trimestru al anului, comparativ cu finalul anului trecut, potrivit  Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). In schimb, economiile persoanelor juridice au fost in scadere in aceeasi perioada.
La finalul lunii martie, depozitele garantate de Fond  totalizau 169,1 miliarde de lei, adica 60,8% din valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la FGDB.
„In cazul depozitelor populatiei, au fost inregistrate cresteri trimestriale indiferent de moneda de denominare a depozitelor sau de incadrarea in plafonul de garantare. La sfarsitul trimestrului I 2015, depozitele garantate ale populatiei constituiau 76,9% din valoarea totala a depozitelor garantate de FGDB, respectiv 130 miliarde de lei, in crestere cu 1% fata de 31 decembrie 2014“, potrivit informatiilor publicate de FGDB.
Depozitele in lei garantate de FGDB ale persoanelor fizice erau, la finalul lui martie de 77,8 miliarde de lei, iar cele in valuta reprezentau echivalentul a  52,2 miliarde de lei.
In schimb, depozitele garantate ale persoanelor juridice au scazut cu 3,1 miliarde de lei pe parcursul primului trimestru al anului 2015, ca urmare a diminuarii cu 11,2% a valorii depozitelor garantate denominate in lei, desi componenta in valuta a depozitelor garantate a crescut cu 4,8%.
Depozitele garantate ale persoanelor juridice totalizau 39,1 miliarde de lei lei, 73,2% din valoarea acestora fiind depozite in lei.
In sistemul bancar din Romania, depozitele populatiei si firmelor sunt garantare in limita unui plafon de 100.000 de euro per deponent, per banca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii