Modificarile aduse recent legislatiei privind garantarea depozitelor au clarificat statutul depozitelor cu dobanda negociata.
Punctul 4 din OG 36/1996 a fost modificat prin punctul 10 din OG nr. 13/2011 incepand cu 01.09.2011 si nu se mai face referire la depozitele negarantate.
Acest tip de depozit este acoperit in prezent, nefiind mentionat in lista depozitelor negarantate (anexa la OG 39/1996, cu modificarile si completarile ulterioare).
In aceasta lista intra depozite precum cele ale institutiilor financiare, ale fondurilor de pensii, ale asiguratorilor si reasiguratorilor, ale administratorilor sau actionarilor semnificativi ai institutiei de credit care intra in incapacitate de plata.
In consecinta, atat persoanele fizice cat si microintreprinderile si IMM-urile beneficiaza de o garantie de 100.000 euro, in echivalent lei/ banca/deponent, indiferent daca sumele sunt pastrate in conturi curente, conturi de economii, depozite cu dobanda standard sau negociata.
Cei care detin sume mai mari dar vor sa isi protejeze integral economiile, pot “sparge” suma in mai depozite si conturi la mai multe banci, fara a depasi insa pragul de 100.000 euro per deponent, per banca.
Fondul pune la dispozitia deponentilor garantati compensatiile cuvenite, prin intermediul institutiilor de credit mandatate, in cel mult 20 de zile lucratoare de la data la care depozitele au devenit indisponibile.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News