top banner

Depozitele de peste 100.000 euro vor pune umarul la salvarea bancilor falimentare

13 Decembrie 2013 | Autor: Conso

Depozitele mai mari de 100.000 euro ar urma sa fie utilizate ca o masura de ultima instanta pentru salvarea bancilor falimentare in UE. In acest fel, se evita ca banii contribuabililor sa acopere pierderile din banci.
Parlamentul Europeana si negociatorii din partea Consiliului UE au ajuns la un acord politic cu privire la noua directiva privind rezolutia si restructurarea bancilor. Aceasta directiva va introduce principiul “bail-in” in salvarea bancilor cu probleme, de la 1 ianuarie 2016.
Scopul directivei este sa asigure ca banii contribuabililor sunt ultimii la care se va putea apela, daca o banca are probleme financiare.
Depozitele mai mici de 100.000 euro raman garantate, insa cele care depasesc acest prag, vor putea fi utilizate pentru acoperirea pierderilor bancii.
Si in acest caz, deponentii au un statut special: pierderile vor fi suportate mai intai de actionari, apoi de catre detinatorii de obligatiuni si abia apoi, din depozitele negarantate. In plus, masura de “bail-in” va fi aplicata dupa ce in prealabil, s-a incercat stabilizarea bancii prin interventia fondului de rezolutie si a celui de garantare a  depozitelor.
Ca sa o masura suplimentara de protectie, depozitele negarantate vor fi afectate doar in situatia cand pierderea bancii este mai mare de 8% din active.
In Romania, impactul noii directive asupra consumatorilor va fi nesemnificativ. Conform celor mai recente date publicate de Fondul de garantare, 99,3% din numarul deponentilor (persoane fizice si juridice) detineau depozite care sunt garantate integral, deoarece se situeaza sub plafonul maxim de 100.000 euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii