In timp ce dobanzile oferite la economiile in lei se agata cu ultimele puteri de pragul de 7%, bancile promoveaza produsele de economisire in euro prin randamente ce depasesc 5% atat la depozite cat si la conturi de economii.
Subsidiarele din Romania nu mai primesc fonduri cu aceeasi larghete ca in trecut de la bancile mama. Multe dintre ele sunt nevoite sa atraga noi resurse pentru a face fata cerintelor de capital din propria tara, astfel ca sustinerea creditarii pe piata romaneasca nu este pe lista de prioritati.
Banii de la actionari vin, de regula, mai mult in situatii exceptionale, atunci cand BNR solicita cresterea capitalizarii unei institutii.
Resursele locale nu fac fata nevoilor de finantare ale bancilor
In aceste conditii, bancile sunt nevoite sa caute resurse de finantare pe piata locala, de la populatie si companii.
Situatia se complica si mai mult daca tinem cont de faptul ca majoritatea creditelor solicitate de clienti sunt in euro. Prin urmare, bancile sunt fortate sa puna un accent mai mare pe atragerea de resurse tot in euro.
Populatia isi tine insa majoritatea economiilor in lei, astfel ca bancile concureaza intre ele pe o piata foarte mica. Acest lucru face ca dobanzile la depozitele in euro sa urce, iar cele aferente economiilor in lei sa scada.
Lupta pe segmentul economisirii in euro a condus la aparitia unor oportunitati nesperate pentru deponenti. In timp ce dobanzile interbancare in zona euro (Euribor) au coborat sub 1%, pe piata locala, bancile se bat sa atraga depozite la dobanzi de 5 ori mai mari.
Printre cele mai bune oferte se numara
contul de economii de la BRD, care are o rata a dobanzii de 5% pana la finalul lunii iunie. Pentru sume mai mari de 10.000 euro, rata dobanzii coboara la 2,5%
Alpha Bank ofera o dobanda de 5% pentru depozitul Tax Protect, in timp ce la Banca Romaneasca, depozitul pe 210 zile aduce o dobanda de 4,88%.
Dobanzi de peste 4% ofera si Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank, Bancpost, ProCredit Bank, Carpatica, Volksbank sau BCR.
Dobanda medie oferita pentru un depozit in euro pe 3 luni depaseste nivelul de 3%, conform
datelor Conso.ro. Acest nivel nu a mai fost inregistrat din 2009, cand criza financiara tinea bancile intr-o cursa a dobanzilor oferite la depozite.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News