Dobanzile oferite la depozitele in lei au scazut in medie de la inceputul anului cu 0,5 procente pe toate scadentele. Astfel, in cazul economiilor in lei, dobanzile de peste 7% au devenit raritate.
Dupa ce din primavara lui 2010 si pana la inceputul anului curent, dobanzile la depozitele in lei destinate populatiei pareau ca au intrat intr-o zona de relativa stabilitate, prima jumatate din 2012 a adus o scadere rapida a randamentelor oferite.
Astfel, in cazul scadentei de 1 luna, dobanda medie oferita a scazut de la 5,80% la 5,20%, conform
datelor Conso.ro. In cazul scadentei la 3 luni, dobanda medie a coborat de la 6,10% la 5,40%.
Valori similare se inregistreaza pentru dobanzile oferite la depozitele pe 6 luni, in timp ce in cazul depozitelor constituite pe 1 an, rata dobanzii medii oferite de banci a scazut de la 6,20% la 5,70%.
Scaderea dobanzilor in prima parte a anului a fost insa compensata si de o reducere a ratei inflatiei anuale, care a atins in luna mai un minim istoric de 1,79%. Tendinta a fost insa ulterior inversata iar rata inflatiei anuale a reintrat pe crestere, ajungand la 3% in iulie.
Diferenta intre oferte ramane semnificativa
Diferentele intre dobanzile oferite raman in continuare semnificative. In plus, chiar daca in prima jumatate a anului s-a inregistrat o scadere simtitoare a ratelor de dobanda oferite de banci, tendinta a fost relativ atenuata de
campaniile promotionale lansate.
Astfel, in timp ce o parte din institutiile financiare par sa fie mai darnice si ofera chiar si dobanzi de peste 7% pentru economiile populatiei, la polul opus se regasesc dobanzi mai mici chiar de 5%.
Spre exemplu, pentru un depozit clasic de 3.000 lei pe o perioada de 3 luni, cea mai mare dobanda este de 7%, oferita in cadrul unei promotii de catre Millennium Bank.
Dobanzi de cel putin 6% mai ofera doar 7 bani, respectiv Carpatica, Banca Romaneasca, Banca Feroviara, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si ATE Bank.
Cele mai mici dobanzi sunt oferite de BCR, UniCredit Tiriac Bank, Intesa Sanpaolo Bank si BRD, cu valori ce coboara pe anumite variante sub 4,5%.
In consecinta, pentru cei care doresc sa obtina cea mai buna oferta in cazul constituirii unui depozit, primul pas il constituie
compararea ofertelor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News