top banner

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

30 Ianuarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Depozitele pe termen lung sunt tot mai descurajate

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au redus succesiv dobanzile depozitelor pe termen de 2-3 ani pana cand randamentele au ajuns sa fie mai mici decat cele la 12 luni in timp ce titlurile de stat pastreaza avantajul detinerii pe termen mai lung. 
Ultima emsiune de titluri de stat pentru populatie din programul Tezaur (subscrile se deruleaza intre 15 ianuarie-8 februarie) propune dobanzi de 6,1% la un an si 7% la 3 ani. 
Incheiata in 15 decembrie 2023, ultima emisiune Fidelis pentru titlurile de stat listate la bursa avea dobanzi de 6,1% la un an si 7,25% la 3 ani.
Dupa cum se observa, statul se imprumuta la dobanzi mai mari la scadente mai lungi, incercand sa-i tenteze pe cei care se pot desparti de bani o perioaoda mai indelungata. 
Bancile au inceput sa taie dobanzile la 2 si 3 ani
In acest moment BCR ofera dobanzi la termen de 12 luni de 5,10% pentru cei ce nu isi incaseaza veniturile in cont si 6,10% pentru cei care primesc salariul/pensia in contul deschis la banca. Pentru plasamentele pe 24 luni insa (produsul se numeste Maxiplus) dobanda este cu 0,5 puncte procentuale mai mica pe fiecare transa (4,6% pentru cei care nu insaseaza veniturile in cont si 5,6% pentru cei care o fac).
TBI Bank, o banca recunoscuta pentru dobanzile bune, ofera un randament de 7,55% la 12 luni dar limiteaza castigul deponentilor la 6,4% pentru depozitele la 15,18,24 si 36 luni.
Intesa Sanpaolo Bank are o dobanda de 6,5% la 12 luni si reduce apoi dobanzile la 6% pentru depozitul la 18 luni, 5,75% la cel pe 24 luni si 5,50% la cel pe 36 luni. 
La ProCredit Bank gasim dobanda la 12 luni de 6,75% in timp ce la 18 si 24 luni se ofera 6,5%. 
Raiffeisen Bank propune o dobanda de 6% la 12 luni, iar la 24 luni una de 5,6%. 
La CEC Bank nu se penalizeaza economisirea pe termen lung dar nici nu se mai bonifica suplimentar astfel incat dobanzile la depozitele pe 12, 24 si 36 luni sunt egale, 6,3% pe an. 
O situatie asemanatoare la Garanti Bank, unde depozitele pe 12 si 15 luni au aceeasi dobanda, de 4,9%, si la Libra Internet Bank unde dobanzile la 12, 18,24 si 36 luni sunt egale, 6%. 
Nu toate bancile prefera aceasta strategie insa
Dintre bancile care au oferte pentru economisire pe termene mai lungi de 12 luni, Banca Transilvania ofera o dobanda de 5,75% la 12 luni, 5,95% la 24 luni si 6% la 36 luni. 
Similar, BRD plateste pentru depozitul la termen de 12 luni o dobanda de 5,8% si una de 6,10% la 24 luni iar Patria Bank are o dobanda de 4,75% la depozitul Patria Clasic la 12 luni si 5% la cel de 24 luni.
De ce apar astfel de disparitati?
Spre deosebire de Ministerul Finantelor, care are de umplut constant un deficit bugetar in continua crestere si trebuie sa tenteze potentialii cumparatori de titluri de stat cu oferte atractive, piata bancara se confrunta in prezent cu un exces de lichiditate mai greu de gestionat, dovada si sumele foarte mari care sunt directionate lunar spre BNR in facilitatea de depozit. 
In acest fel s-a ajuns ca titlurile de stat, instrumente unde dobanda este neimpozabila, iar riscul asociat apropiat de zero sa aiba dobanzi mai bune decat multe depozite bancare la termen pe scadente comparabile. 
Lucrurile se pot schimba insa radical la primul hop mai pronuntat cu care se va confrunta economia (vezi randamentele oferite in a doua jumatate a anului 2022 la depozite), iar bancile vor putea supralicita la randul lor pentru banii deponentilor. 
Pentru a alege depozitul potrivit consultati Comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii