top banner

Depozitul la banca, tot mai neprofitabil

15 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Depozitul la banca a ajuns doar un instrument de pastrare a economiilor in siguranta, cel putin teoretic. In privinta castigului obtinut de deponent, acesta s-a topit de la luna la luna in ultimii ani. Dobanzile de peste 2% pe an la economiile in lei au devenit o raritate, si tendinta ramane de scadere.
Analizand dobanzile acordate de banci in ultimele trei luni, se observa ca cele mai multe au decis scaderea bonificatiilor acordate clientilor.
Astfel, pentru un depozit pe trei luni, in valoare de 1.000 de lei, in prezent doar unele banci precum cateva dintre cele cu capital grecesc- Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, mai ofera dobanzi de 2% pe an, sau chiar putin peste aceasta valoare (vezi tabel). Insa si acestea sunt in scadere fata de acum trei luni, de la 2,45% pe an in cazul Alpha Bank, 2,4% pe an la Banca Romaneasca si 2,25% pe an la Piraeus Bank.
Cele mai mari dobanzi din piata sunt oferite de TBI Bank si Marfin Bank, cu o dobanda de 2,6% pe an nemodificata in ultimele trei luni.
Si Intesa Sanpaolo Bank acorda o dobanda de 2% pe an pentru aceste depozite, de asemenea constanta in ultimele trei luni.
In aceasta perioada bancile au operat reduceri de dobanzi la depozite cu procente cuprinse intre 0,05 puncte procentuale si 0,45 puncte procentuale.
In cazul Bancii Carpatica, CEC Bank si Piraeus Bank, reducerea dobanzii a fost de 0,25 puncte procentuale, la BCR de 0,2 puncte, iar la Banca Romaneasca si OTP Bank de 0,3, respectiv 0,35 puncte procentuale.
Totusi, sunt si banci care nu au modificat dobanzile la depozite in ultimele trei luni. Este vorba despre Marfin Bank, Intesa Sanpaolo, ING Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, TBI Bank si Credit Europe Bank.
In acelasi timp insa, pentru acest tip de depozite, nu au fost semnalate majorari de dobanzi in ultimele trei luni.
Cele mai mari dobanzi
Nume Banca Dobanda
Marfin Bank 2,60%
TBI Bank 2,60%
Banca Romaneasca 2,10%
Intesa Sanpaolo Bank 2,00%
Piraeus Bank 2,00%
Alpha Bank 2,00%
La polul opus se afla UniCredit Bank, cu o dobanda de doar 0,55% pe an, fixa pe toata perioada de constituire a depozitului. Dintre bancile cu dobanzi variabile, cele mai mici se intalnesc la CEC Bank -0,75% pe an si la Raiffeisen Bank, ING Bank, Carpatica, BCR si BRD -1% pe an.
Cele mai mici dobanzi
Nume Banca Dobanda
BCR 1,00%
BRD 1,00%
Banca Comerciala Carpatica 1,00%
ING Bank 1,00%
Raiffeisen Bank 1,00%
CEC Bank 0,75%
UniCredit Bank 0,55%

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii