Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.
Nuclearelectrica si-a informat in aceasta luna actionarii ca a constituit un depozit de 60 milioane lei la Banca Romaneasca pe termen de 6 luni pentru care va primi o dobanda anuala de 7,45%.
Iata ca bancile pot supralicita cand vine vorba de sume mari si exemplul ar putea fi urmat, pastrand proportiile, chiar si pentru persoanele fizice care negociaza personal dobanzi peste oferta standard.
Tot mai multe banci ofera peste 4% la depozitele pe un an
Chiar si fara negocieri, avem banci care incep sa ridice stacheta pentru toti clientii, la scadenta de 12 luni, mai multe banci oferind dobanzi de 4% sau mai mari in acest moment: TBI Bank-6% la depozitul Online, ProCredit Bank – 5,5%, Credit Agricole, Intesa Sanpaolo-4,25%-de mentionat aici si dobanda de 4,75% oferita de Intesa Sanpaolo la depozitele pe 9 luni de minim 25.000 lei, GarantiBank- 4% si TechVentures-4%.
Dintre bancile foarte mari, Banca Transilvania a urcat dobanda la 4%, depasind in acest mod oferta CEC Bank (3,8%) ce se plasa in mod traditional in fruntea bancilor mari care isi rasplatesc mai bine deponentii (pentru depozitele online oferta CEC Bank este de asemenea de 4% la 12 luni, cu un bonus de 0,2 pp fata de oferta la ghiseu).
Iar pentru depozitele pe 36 luni randamentele pot urca chiar la 7% (TBI Bank la depozitul online), destul de aproape de cazul ofertei obtinute de Nuclearelectrica din exemplul de mai sus.
De precizat ca in acest moment, titlurile de stat disponibile la cumparare pana la finalul lunii prin Trezorerii si Posta (programul Tezaur) poarta dobanzi de 5,5% la un an si 6,15% la 3 ani, randament net.
Ce randamente ofera obligatiunile corporative
In urma cu unul sau doi ani in urma, cine cumpara obligatiuni corporative in ofertele publice premergatoare listarii acestora la bursa avea acces la dobanzi la care deponentii la termen nici nu visau.
Cand cele mai avantajoase oferte ale bancilor abia depaseau 3% la un an, investitorii in obligatiuni aveau acces la randamente de minim 8%.
Obligatiunile Bittnet Systems (dobanda 9%, emisiune din decembrie 2018 cu maturitate la 5 ani), iHunt Technology (dobanda 8,75%, emisiune din decembrie 2020 cu maturitate la 7 ani), Golden Foods (9%, emisiune din iulie 2019 la 3 ani), Aforti Holding (10%, emisiune din septembrie 2020 pe 5 ani), Stanley Bet (10%, din august 2021 pe 3 ani), Elefant Online (9%, noimebrie 2021, 5 ani), Norofert (8,5%, ianuarie 2020, pe 5 ani), Agroland Agribusiness (9%, august 2021, pe 5 ani), ofereau randamente care pareau de neegalat la acel moment.
Iata ca avem acum dobanzi bancare de 7% pe 3 ani care nu sunt la fel de departe ca in urma cu un an de randamentele de 8-10% oferite de obligatiunile cu scadenta insa mai lunga, uzual 5 ani.
Si, sa nu uitam un detaliu tot mai important in aceste vremuri incerte. Depozitele beneficaza de plafonul de garantare in limita a 100.000 euro (echivalent), in vreme ce emisiunile listate in acest moment la BVB nu au garant, cu alte cuvinte nu pot garanta decat cu soliditatea afacerii rambursarea principalului si plata dobanzilor.
Iar in conditiile in care ecartul dintre randamentele depozitelor si cele ale obligatiunilor are tendinta de scadere, cei care vor sa listeze acum noi emisiuni de obligatiuni ar trebui sa isi ajusteze semnificativ dobanzile in sus.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News