Dupa noile raportari privind cresterile preturilor, singura noutate pe piata dobanzilor bancare la termen este intercalarea unor banci de talie mica intre pozitiile detinute anterior de CEC si TBI Bank.
Am terminat anul 2021 cu o inflatie mai mare de 8%, mai exact 8,2%, cel mai mare nivel din ultimii 10 ani. Si asta, in conditiile in care INS a tinut cont de compensarea preturilor la energie, chiar inainte ca acest fapt sa aiba loc, pentru cei care se califica la acest mecanism.
In ciuda acestui eveniment neplacut, randamentul dobanzilor la termen ramane in continuare puternic real-negativ pe toate scadentele si nici titlurile de stat nu ofera prea mare consolare.
Mai rau, sunt estimari ale analistilor din banci care vad inflatia la 10% in primavara (ING). Iar BCR a crescut prognoza pentru inflatia din 2023 de la 4,6% la 4,8%, nivel care este la randul sau peste ce ofera in prezent bancile locale la depozite.
TBI Bank domina topul dobanzilor la termen
La 6 luni, topul dobanzilor la termen este deschis de TBI Bank cu depozitul online (3,75%) dobanda, urmata de GarantiBank cu 3,4%, Intesa Sanpaolo Bank cu 2,75% la depozitul la termen online, First Bank cu depozitul Star (online) si dobanda de 2,65%, CEC Bank cu 2,6% la depozitul la termen (online).
La 12 luni avem tot TBI Bank cu 4,5% la depozitul online, GarantiBank cu 3,8% , Intesa Sanpaolo Bank cu 3,25% la depozitul online, First Bank cu depozitul Star si 3,15% dobanda, la fel ca Alior Bank si CEC Bank cu 3,1% la depozitul online.
Dupa cum se observa, in ultimele luni o serie de banci de talie mica s-au intercalat intre TBI Bank si CEC Bank, ocupantele traditionale ale primelor locuri in analizele Conso pe aceasta tema din 2021. Evolutia poate fi pusa pe seama deciziei BNR de a majora prudent dobanda de politica monetara, incercand in schimb sa aspire lichiditatea din piata (fortand deci bancile mai mici sa se intoarca, si mai mult decat o faceau inainte, cu fata spre deponenti).
Ce se mai intampla pe piata titlurilor de stat
Schimbarea conducerii Ministerului de Finante nu a adus inca o strategie noua pentru investitorii in titluri de stat, in direc?ia majorarii randamentelor. Finantele nu au lansat in ianuarie noi emisiuni Fidelis (titluri de stat listate la bursa) si nici pe segmentul Tezaur (titluri de stat vandute prin trezorerii si Posta Romana) nu s-a intamplat nimic nou, astfel incat reperele raman cele stabilite anul trecut in decembrie.
Adica randament de 4% la un an si 4,6% la 3 ani pentru titlurile de stat din cadrul programului Fidelis si 4,25% la un an, 4,75% la 3 ani si 5,1% la 5 ani pentru titlurile Tezaur. Noutatea este ca de la sfarsitul anului trecut (interesant, la doar cateva zile dupa articolul Conso pe aceasta tema), titlurile de stat vandute prin programul Tezaur vor putea fi subscrise si online.
Daca deponentii si detinatorii de titluri de stat sunt nemultumiti de randamentele real-negative, alternativele nu se lasa asteptate. Fondul Proprietatea a anuntat ca va lista la bursa actiunile pe care le detine la Hidroelectrica si, posibil, la Salrom.
Iar actiunile unui producator de energie verde par tot mai interesante, in special in contextul crizei energetice. Chiar daca evaluarile valorii de piata ale Hidroelectrica vor fi mai generoase, profitandu-se de preturile mari la care se tranzactioneaza energia electrica in prezent, probabil ca vor exista deponenti tentati sa isi mute detinerile din depozite direct in actiuni la compania enegetica, o platitoare traditionala de dividende bune.
Pentru a urmari ofertele bancilor pentru depozitele la termen accesati
comparatoarele Conso.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News