De aproape 2 ani, dobanzile la produsele de economisire au intrat pe un trend accentuat de scadere, stabilizandu-se in cea de a doua parte a anului trecut. In 2011, tendinta de reducere s-a reluat. In prezent, doar doua banci mai platesc dobanzi la lei de 8%.
In debutul acestui an, ratele dobanzilor la produsele de economisire in lei au inregistrat reduceri repetate. Pentru scadenta de 3 luni, dobanda medie a coborat de la 6,4% in decembrie 2010 la 6,2% in prezent, conform
datelor agregate de Conso.ro.
O evolutie similara a avut loc si pentru celelalte scadente, dobanda medie la depozitele pe 1 luna coborand chiar sub pragul de 6%.
Tendinta a fost cauzata de excesul de lichiditate de pe piata interbancara, ce a facut ca indicele Robor la 3 luni sa treaca sub nivelul de 5%, un nou minim istoric.
Modul in care bancile au reactionat a fost diferit. In timp ce unele au preferat sa faca ajustari repetate ale dobanzilor in pasi mici, altele au ales sa scad randamentele la intervale mai mari, dar cu miscari mai ample.
Cele mai multe scaderi succesive au venit din partea Bancii Transilvania. Aceasta a operat patru astfel de miscari de la inceputul anului. In prezent,
dobanzile depozitelor in lei ale Bancii Transilvania sunt cuprinse intre 6,25% si 7,5%.
In cazul Piraeus Bank,
depozitele bancare au suferit ajustari de dobanzi in doua randuri, astfel ca randamentele oferite nu trec de 7,25%.
UniCredit Tiriac a ales sa taie din dobanzile depozitelor standard pentru populatie cu pana la 1,5 puncte procentuale.
Dobanzile actuale oferite de banca nu depasesc 5,75%.
Care sunt cele mai mari dobanzi?
In topul clasamentului cu cele mai mari dobanzi la depozite se regasesc in prezent banci de talie medie si mica, potrivit
motorului de comparatii depozite Conso.ro.
Cea mai mare dobanda este oferita de ATE Bank la depozitul la termen de 12 luni. Pentru minim 100 lei economisiti, clientii primesc o dobanda de 8,13%. Aceasta cuprinde un bonus echivalent cu o dobanda lunara, oferit de banca de ziua de nastere a clientului si incasat la maturitate. Daca depozitul este spart inainte de scadenta, bonusul se pierde, rata dobanzii in aceasta situatie fiind de 7,5%.
Pe locul urmator se regaseste un depozit standard cu scadenta la 3 luni, oferit de Bank of Cyprus. Rata de dobanda practicata pentru depuneri de peste 500 lei este de 8%.
Sunt banci care deruleaza cateva promotii care ridica temporar castigurile incasate de deponenti. Majoritatea au fost lansate fie pentru a convinge clientii sa-si vireze venitul intr-un cont deschis la banca, fie pentru a spori utilizarea canalelor alternative.
Spre exemplu, clientii care opteaza pentru incasarea salariului sau pensiei prin BCR primesc o dobanda fixa, de 7,25% pentru economii plasate pe 3 luni. In cazul scadentei de 6 luni, rata dobanzii este de 7,5%, fara a exista insa obligativitatea de a vira salariul intr-un cont la banca.
Tot BCR plateste o dobanda de 7,75% clientilor care aleg sa-si constituie depozitele prin intermediul canalelor alternative, pana la finele lunii februarie.
Si Emporiki Bank deruleaza o promotie pana la sfarsitul lunii martie pentru clientii care deschid un depozit pe internet, prin intermediul noii platforme de internet banking. In cadrul campaniei, clientii primesc un plus de 0,5 puncte procentuale la dobanzile standard aferente depozitelor in lei. In prezent, nivelurile standard de dobanda se incadreaza intre 5,75% si 7,25%.
UniCredit Tiriac deruleaza o promotie pana la finalul lunii februarie, prin care ofera dobanzi la lei intre 6% si 6,75%, pentru scadente de 2,4 si 7 luni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News