top banner

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

07 Iunie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile la depozite si titluri de stat isi continua cresterea sustinuta

Noua oferta a Trezoreriei la titlurile de stat pentru populatie este semnificativ peste oferta bancilor la depozite. Insa deja unele banci au ridicat manusa Ministerului Finantelor si au majorat semnificativ dobanzile.
Arma bancilor centrale in lupta cu inflatia este majorarea dobanzii de politica monetara. Creditul se scumpeste, dar in acelasi timp se stimuleaza economisirea si exista o motivatie pentru amanarea consumului. Iar in conditiile subtierii cererii in economie, preturile au un motiv suplimentar sa sufere un recul. 
Decizia Ministerului Finantelor de a mari dobanda titlurilor de stat pentru populatie la 7,2% la un an si 7,8% la 3 ani (atat pentru titlurile din programul Fidelis cat si pentru cele din programul Tezaur) aruncand manusa bancilor, pare gandita in tandem cu BNR, care incearca pe partea sa o aspirare a lichiditatii. 
BNR a ales sa mearga mai lent cu ajustarile dobanzii de politica monetara (3,75% in prezent, in conditiile in care in regiune s-a sarit de borna de 5%) pentru a menaja debitorii, alegand simultan sa aspire lichiditatea din piata si obligand astfel bancile sa supraliciteze la depozitele la termen.
Iar aceste semnale s-au resimtit intr-o anumita masura, mai multe banci venind deja cu oferte imbunatatite la depozitele la termen. Desi randamentele la putine banci sar deocamdata de 5% la un an, este de asteptat sa vedem mutari spectaculoase in perioada urmatoare.
Spre exemplu, de la inceputul acestei saptamani ProCredit Bank a crescut cu 1,5 p.p. nivelul dobanzii la depozite pentru un an – de la 5,5% la 7%, iar TBI Bank a mers si mai departe, majorand dobanda la depozitele cu scadenta la un an cu 2 p.p. – de la 6% la 8%.
Si bancile care pana acum au stat intr-o oarecare expectativa vor trebui sa accelereze masurile de crestere a dobanzilor la depozite pentru a nu se confrunta cu o migrare a resurselor spre Trezorerie sau spre concurenta, iar inflatia, cu o crestere previzibila pentru luna mai, poate incuraja aceasta miscare. 
Mai pot creste dobanzile titlurilor de stat? 
Raspunsul la aceasta intrebare depinde foarte mult de evolutia inflatiei, iar aceasta pare ca nu si-a consumat inca ciclul ascendent, cata vreme nu am experimentat lipsa produselor agricole din Ucraina si Rusia. 
Este posibil insa ca statul sa nu mai fie la fel de generos la urmatoarele emisiuni cum este in luna iunie, iar cresterile de dobanda sa fie mai mult marginale de aici inainte. 
De remarcat ca romanii si-au redus in ultimele luni ritmul de economisire in lei in banci si l-au crescut pe cel in euro, o decizie care nu reflecta atat neincrederea in economia locala, cat un calcul de rentabilitate. 
Inflatia in zona euro a fost putin peste 8% in mai 2022 pe cand dobanzile la depozitele la termen sunt de 0,1-0,5% pe an. Cine compara dobanda real negativa din acest caz cu cea existenta in acest moment pentru lei (inflatie de 13,8% in aprilie si dobanzi de 4-5% pe an la banci) constata  ca stand pe euro, in ciuda dobanzilor mici, se pierde mai putin din puterea de cumparare a economiilor. Insa calculul si-ar putea pierde din relevanta in viitorul apropiat, in contextul majorarii substantiale anticipate a dobanzilor la depozitele in lei de catre banci.
Faptul ca titlurile de stat in euro din cadrul programului Fidelis cunosc o crestere a randamentelor la randul lor (1,4% la un an si 2,3% la 3 ani este oferta din iunie) poate forta o crestere a dobanzilor la termen si in aceasta directie, pentru bancile care mai sunt interesate sa atraga resurse in euro. 
Achizitii esalonate
Chiar daca dobanzile din prezent la titlurile de stat sunt foarte tentante, o achizitie esalonata va scuteste de neplacerile cu care se confrunta cei care isi plaseaza toti banii intr-o singura emisiune in conditiile in care trendul inflatiei ramane crescator. 
In urma cu un an, in iunie 2021, titlurile de stat cu maturitatea de un an aveau dobanzi sub 3% iar acum au depasit 7%. Poate va vom vedea si 8-9% in acest an sau peste. 
Sumele mari ar trebui plasate doar in conditiile in care inflatia da primele semne de scadere, la scadente cat mai indepartate, pentru a prinde dobanzi inca mari o perioada cat mai lunga, iar in restul timpului puteti cumpara esalonat pentru a obtine o medie a randamentelor cat mai buna. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii