top banner

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

31 Mai 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas. 
In aprilie, inflatia calculata pentru ultimele 12 luni a fost de 3,2%. Pentru finalul anului BNR asteapta insa o inflatie chiar mai mare, de 4,2%. 

In aceste conditii, am inventariat ofertele de pe piata, pentru a vedea daca mai sunt banci care ofera randamente superioare inflatiei, macar brut (facand abstractie de impozitul de 10% pe dobanda). 

Cum a fost in anii trecuti

Romania a inchis 2020 cu o inflatie de 2,6% iar in 2019, 2018 si 2017 am avut o crestere a preturilor de 3,8%, 4,6% respectiv 1,3% (2016 si 2015 au fost ani cu deflatie). 

Potrivit  rapoartelor lunare ale BNR, dobanzile oferite de banci populatiei la depozitele nou constituite pe un termen cuprins intre 6 luni si 12 luni au oscilat anul trecut intre 2,55% si 2,89% (in crestere constanta, cu 2,89% consemnat in decembrie 2020). 

Cu alte cuvinte, in 2020 cei care au mizat pe depozite bancare cu scadenta de minim 6 luni au fost, in medie, in avantaj raportat la inflatie. Chiar si extragand impozitul pe dobanda tot ajungem la o dobanda neta de 2,6%, cu 0,1% peste inflatia din decembrie 2020. 

In anii anteriori, lucrurile au stat diferit. La finalul lui 2019 dobanda medie era de 3,06% deci acolo deponentii au pierdut in mod real bani avand in vedere inflatia de 3,8%. In 2018 aceeasi poveste, cu dobanda medie de 2,54% si inflatia de 4,6% iar in 2017, la dobanzi de 1,26% inflatia a fost de 1,3%. 

Alternativa la depozitele bancare au reprezentat-o o vreme titlurile de stat, care in contul unor scadente mai lungi, de pana la 5 ani, au oferit pana anul trecut dobanzi chiar si de 5% (la scadenta de 5 ani). 

In prezent, ultimele emisiuni din mai 2021 ofera dobanzi de 2,95% la un an si 3,35% la 3 ani, sub inflatia estimata la finalul anului si chiar sub cea din prezent, daca ne referim la scadenta mai scurta. 

Care sunt cele mai darnice banci

Daca ne referim la scadentele “lungi”, de 36 luni, cea mai mare dobanda o regasim la TBI Bank cu 4,2% (depozitul online). Urmeaza CEC-ul cu 3,5% (depozit online) si TechVentures Bank (fosta Banca Feroviara) cu 3,05%. Si gata, nu mai exista depozite peste 3%. 

Cine deschide un astfel de depozit la termen nu are decat sa spere ca pierderile sale in termeni reali nu se vor adanci daca inflatia accelereaza pana la scadenta. 

La 24 luni, dobanzi peste 3% gasim doar la TBI Bank (4%) si CEC Bank (3,35%).

Iar la 12 luni, poate cel mai popular depozit, avem un top dominat tot de TBI Bank cu 3,8%, CEC Bank cu 3,1% (depozit online), Alior Bank cu 2,8%, BRCI si OTP Bank cu 2,75%, Idea Bank cu 2,7%, etc. 

Exceptand CEC Bank, care pare sa urmeze o strategie de plasare a dobanzilor la termen in apropierea randamentelor titlurilor de stat pentru populatie, celelalte banci mari sunt nu sunt deloc darnice cu deponentii in acest moment. 

Banca Transilvania ofera o dobanda de  1,6% la 12 luni, UniCredit si ING - 1,2%, BRD - 1,05%, Raiffeisen Bank - 1%, iar BCR doar 0,8% (daca deponentul incaseaza veniturile in cont la BCR va primi 1,2%).

Cu toate acestea, romanii par sa favorizeze economisirea in dauna investitiilor, considerand ca mentinerea banilor in depozit, cu garantia Fondului de Garantare a Depozitelor este o alternativa de preferat riscului de a isi vedea la un moment dat sumele reduse, chiar daca in prezent actiunile sifondurile mutuale performeaza in general foarte bine. 

Cifrele BNR arata ca romanii prefera sa economiseasca chiar si la dobanzi real negative, astfel incat valoarea depozitelor bancare in lei a crescut cu 16,4% la finalul primului trimestru fata de martie 2020 (cu 12% au avansat cele in valuta, desi acolo dobanzile sunt foarte aproape de zero sau chiar zero). 

Totusi, diferentele existente intre dobanzile bancilor justifica pe deplin utilizarea unui comparator de produse de economisire. Pentru a gasi cel mai avantajos depozit la termen apelati cu incredere la comparatoarele Conso

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii