BCE poate incepe in curand reducerea progresiva a dobanzii de politica monetara in spatiul euro iar cei care economisesc in moneda unica europeana ar trebui sa anticipeze acest pas.
“Momentul reducerii dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE) se apropie cu repeziciune, iar masurile oportune si graduale ar putea contribui la reducerea volatilitatii ulterioare pe pietele financiare si in economie”, declara pe 10 februarie Fabio Panetta, membru in consiliul guvernatorilor BC, potrivit Reuters si news.ro.
Inceputul reducerii dobanzilor in zona euro, efect anticipat odata cu calmarea presiunilor inflationiste, se va reflecta asupra costului creditelor si a randamentului oferit de depozite.
Pana acum bancile din Romania au inceput sa reduca gradual si in unele cazuri destul de agresiv dobanzile la depozitele in lei, o masura care reflecta si lichiditatea foarte buna din piata interbancara locala, dar nu s-a observat aceeasi miscare si in cazul economisirii in euro.
In ultimul buletin lunar publicat de BNR (decembrie 2023), dobanda medie pentru depozitele noi in euro era la finalul anului trecut de 2,18% pentru depozitele cu scadenta cuprinsa intre 3 si 6 luni (in crestere graduala de la dobanda medie de 1,21% consemnata in decembrie 2022) iar pentru depozitele cu scadenta cuprinsa intre 6 si 12 luni dobanda medie era de 2,72% (in crestere de la nivelul de 1,6% consemnat in urma cu un an).
In aceleasi timp, pentru depozitele noi in lei maximul fusese atins in decembrie 2022 (7,56% fusese dobanda medie pentru depozitele pe 3-6 luni si 7,98% dobanda medie pentru cele cu scadenta pe 6-12 luni) in prezent nivelul find de 5,81%/6,36%.
Sfatul pentru cei care economisesc in euro este deci sa profite de actualele randamente la depozite, traiectoria dobanzilor putand fi similara cu cea la depozitele in lei in perioada urmatoare. Care este oferta bancilor in acest moment?
ProCredit Bank este pro Save la depozitele pe 6 luni
Cea mai buna oferta de pe piata romaneasca pentru economisirea in euro pe termen de 6 luni o gasim la ProCredit Bank, unde depozitul ProSave are o dobanda de 3,7%.
Urmeaza OTP Bank cu depozitul la termen constituit online (3,35% dobanda), Patria Bank cu depozitul constituit online (3%) si Intesa Sanpaolo Bank cu depozitul constituit online (2,95).
Exista si dobanzi mai mari la produsul Progresso de la BRD, dar doar pe anumite scadente. De exemplu, pentru depozitul pe 12 luni, pe primul interval de 6 luni dobanda este de 3% iar la urmatorul interval de 6 luni dobanda este de 4,2%, astfel incat randamentul mediu este de 3,6%, sub cel al produsului ProSave de la ProCredit Bank.
Daca am economisi pe 12 luni, cea mai buna dobanda o gasim la OTP Bank cu 3,6% pentru depozitul la termen constituit online, urmata la mica distanta de ProCredit Bank cu depozitul ProSave la 12 luni si Intesa Sanpaolo Bank cu depozitul online cu 3,5% dobanda, First Bank cu depozitul Star constituit online (3,2% dobanda), Patria Bank cu depozitul Patria Clasic online (3,15%), Libra Internet Bank cu depozitul la termen, Raiffeisen Bank cu depozitul la termen si UniCredit Bank cu depozitul la termen online cu dobanda de 3% fiecare, etc.
Sa nu uitam si de ofertele statului
Ultima emisiune Fidelis, incheiata in 15 decembrie 2023, cu titluri de stat listate la bursa, a propus dobanzi de 4% la un an si 5,5% la 5 ani pentru titlurile in euro, neimpozabile.
Ramane de vazut cum vor evolua randamentele la urmatoarea emisiune, ce va fi lansata probabil in martie 2024.
La randul lor, bancile au si oferte de depozite la termen cu scandente mai lungi, de 2 si 3 ani.
La 2 ani cea mai buna dobanda o gasim la Libra Internet Bank la depozitul la termen (3,5%), urmata de First Bank cu depozitul Star online (3,3%), Intesa Sanpaolo Bank cu depozitul la termen online (3,25%), Patria Bank cu depozitul Patria Clasic online (3%), BRD cu depozitul deschis prin platforma You BRD (2,95%), etc.
La 36 luni avem din nou depozitul Libra Bank cu dobanda de 3,5%, First Bank-depozitul Star online (3,3%), Intesa Sanpaolo-depozitul la termen online (3,25%), TBI Bank cu depozitul Simplu (3%), Banca Transilvania cu depozitul la termen (2,5%), etc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News