BNR va trebui sa informeze Autoritatea Bancara Europeana (EBA) cu privire la depozitele acoperite de pe teritoriul national si resursele financiare ale schemelor de garantare a depozitelor oficiale, existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Informatiile se transmit anual, pana la 31 martie, pentru anul anterior.
Prevederea este continuta in noile reglementari privind garantarea depozitelor actualizate conform cerintelor UE. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent, legislatia privind schemele de garantare a depozitelor, dupa mai multe avertismente venite la adresa Romaniei din partea Comisiei Europene din cauza intarzierilor in alinierea legislatiei in domeniu.
Este vorba de transpunerea Directivei privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare (BRRD), care a fost adoptata in primavara anului 2014 si reprezinta un pilon central al cadrului de reglementare pentru crearea unui sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare. Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014.
Uniunea Europeana a declansat la inceputul lunii decembrie proceduri de infringement impotriva a 14 state membre, printre care si Romania, pentru ca nu au modificat legislatia conform regulilor europene.
Contributiile la schemele de garantare se stabilesc in functie de gradul de risc asociat bancii
Potrivit noilor reglementari, contributiile anuale si extraordinare datorate unei scheme de garantare a depozitelor se determina, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, pe baza volumului depozitelor acoperite in functie de gradul de risc asociat fiecarei banci participante.
In cazul in care resursele financiare disponibile ale unei scheme de garantare a depozitelor sunt insuficiente pentru a asigura plata compensatiilor catre deponenti in situatia in care depozitele devin indisponibile, fiecare institutie de credit participanta plateste schemei de garantare a depozitelor contributii extraordinare, al caror nivel nu poate depasi 0,5%, anual, din volumul depozitelor acoperite ale respectivei institutii de credit determinat la data de 31 decembrie a anului precedent.
Una dintre prevederile noii legi stabileste ca fuziunea unei scheme de garantare a depozitelor din Romania cu o schema de garantare a depozitelor din alt stat membru, avand ca rezultat infiintarea unei scheme care functioneaza in Romania, precum si functionarea pe teritoriul Romaniei a unor scheme de garantare a depozitelor care opereaza si in alte state membre fac obiectul aprobarii prealabile a BNR in calitate de autoritate desemnata.
In Romania, resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare au ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 5,3 miliarde de lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despagubi deponentii in eventualitatea in care o banca ar intra in faliment. FGDB administreaza doua fonduri - fondul destinat garantarii depozitelor si fondul de restructurare bancara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News