Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.
Noile emisiuni de titluri de stat in cadrul programului Tezaur propun din aceasta luna si scadenta la 5 ani, cu dobanzi de 7%. Acelasi lucru s-a intamplat si la ultima emisiune Fidelis din august, lungirea termenelor fiind in concordanta cu problemele cu care se confrunta Ministerul Finantelor, odata cu cresterea deficitului bugetar mult peste estimari (se vor rostogoli la intervale mai mari aceste datorii).
Statul nu ofera insa alternative celor care vor sa economiseasca pe termene mai scurte, plasamentul pe un an in titluri de stat reprezentand cea mai scurta scadenta pentru aceste instrumente.
De ce ar prefera cineva scadentele scurte?
Un prim argument este ca am intrat intr-o zona plina de incertitudini privind cresterea economica si viitorul pachet de ajustare fiscala si nu este deloc clar in ce zona a viitorului ciclu economic ne aflam. Daca revine inflatia peste 1-2 ani, nu ar fi cea mai inspirata decizie sa avem banii in plasamente cu scadente de 5 ani, cum au constatat de altfel si posesorii de titluri de stat emise inainte de 2022.
Daca deficitul de cont curent devine prea mare pentru a fi gestionabil si o corectie asupra cursului de schimb se profileaza, cei care vor sa anticipeze astfel de miscari ar dori sa aiba banii la indemana mai repede.
Cum bursa pare sa fi intrat pe un trend descendent, cine vaneaza oportunitati la cotatii ajustate va dori sa isi pastreze o rezerva de cash mobilizabila repede, iar un depozit pe o luna cu capitalizare ar putea fi o solutie preferata contului de economii datorita dobanzilor mai mari.
Cat platesc bancile la depozitele la o luna?
Tech Ventures Bank are cea mai mare dobanda la depozitele pe o luna constituite online (5,5%), in vreme ce pentru cele constituite la ghiseu plateste 5%. TBI Bank are dobanzi de 5,4% la o luna pentru depozitul Simplu online, tot pentru depozitele online Intesa Sanpaolo Bank plateste 5%, Patria Bank -4,9%, CEC Bank-4,75%, la fel Exim Banca Romaneasca.
Este o diferenta mai mare de 2 puncte procentuale (dupa ce scadem impozitul pe dobanda, care afecteaza randamentul depozitelor bancare), daca facem comparatia cu titlurile de stat pe 5 ani, o diferenta care poate fi redusa putin alegand depozitele bancare cu capitalizare, pana in jurul a 2 puncte procentuale.
Cine considera ca si o scadenta de o luna ar fi un termen prea generos, poate alege direct conturile de economii (nu insa si planurile de acumulare sau depozitele pentru copii ce presupun, de regula, virarea unei sume lunare).
Cea mai buna dobanda neta pentru conturile de economii o gasim la Exim Banca Romaneasca (contul Flexibil-3,2%), CEC Bank-2,93%, Banca Transilvania-2,77%, ProCredit Bank (Flex Save)-2,73%, etc.
In aceste cazuri, diferenta intre randamentele nete ale titlurilor de stat pe 5 ani si conturilor bancare de economii este chiar mai mare.
Cu toate astea o buna parte dintre romani prefera sa isi pastreze banii la indemana, la mijlocul anului 2024 ponderea economiilor pastrate in depozite la o zi era de 46%, deci aproape jumatate.
Probabil ca multi folosesc contul curent ca pusculita pentru a salva bani de la salariu la salariu, reusind apoi sa-i utilizeze repede in caz de nevoi neprevazute sau pentru a specula oportunitati (la bursa, in zona ofertelor last minute pentru vacante la preturi atractive, etc).
Cum stau lucrurile la economisirea in euro?
Cele mai bune depozite la o luna sunt oferite de Intesa Sanpaolo Bank cu 2,25% randament brut, urmata de Libra Bank cu 2%, First Bank (1,7%), CEC Bank si Tech Ventures Bank cu 1,5%.
Conturile de economii in euro se plaseaza sub dobanda de 1%, cu exceptia conturilor pentru copii (Vista Kids-2,26% si Depozitul pentru copii de la CEC Bank-2,12%) si a planului de acumulare de la Intesa (dobanda 1,95%).
Statul plateste insa la 5 ani o dobanda neta de 5% pentru titlurile de stat din ultima emisiune Fidelis, diferenta procentuala intre economisirea pe termen scurt in banci si achizitia de titluri de stat pe 5 ani fiind semnificativ mai mare in cazul plasamentelor in euro decat in cazul celor in lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News