Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.
Potrivit ultimului buletin lunar publicat de BNR, cel pentru luna iulie, dobanzile la depozitele in lei nou constituite au fost in medie de 1,16% (cu 0,47% pentru depozitele de pana la o luna inclusiv, 0,79% dobanda pentru depozitele cu scadenta intre 1 si 3 luni si 1,33% pentru depozitele pe 3-6 luni).
De la inceputul anului si pana pe 27 septembrie euro se apreciase insa in fata leului cu 1,64%, ceea ce face ca toate aceste depozite in lei sa fi oferit un randament mai mic decat unul in euro, chiar daca dobanzile la euro sunt infime (0,05% este de pilda dobanda medie pentru depozitele cu scadenta cuprinsa intre 3 si 6 luni).
Abia la depozitele cu scadenta cuprinsa intre 6 si 12 luni dobanda medie la lei urcase la 2% (fata de 0,11% la euro) ceea ce ar conferi inca un mic avantaj pentru economisirea in lei.
Este adevarat ca exista si banci care ofera mai mult decat dobanda medie calculata de BNR pentru economisirea in lei-de pilda la scadenta la 6 luni avem TBI Bank cu 3,2%, CEC Bank cu 2,5%, Intesa Sanpaolo Bank cu 2,25%, Garanti cu 2,2%-ce ar fi asigurat un gastig deponentilor in lei raportat la detinerile lor in euro pe aceasta scadenta, dar si destule banci sub aceasta medie
Similar in cazul detinerilor la un an, unde sunt banci ce ofera mai mult chiar de de 3% (TBI Bank-3,6%, CEC Bank-3,1%), deci peste media calculata de BNR.
Cum stau lucrurile pe segmentul titurilor de stat
In acest moment Ministerul Finantelor vinde prin bursa pana pe 1 octombrie titluri de stat in lei cu dobanzi de 3,25% la un an si 3,75% la 3 ani si titluri in euro cu dobanzi de 1,6% la 5 ani. Daca in primii 3 ani deprecierea leului va fi mai mica de 2% anual, putem spune ca titlurile in lei vor fi mai profitabile.
Oricum, experienta ultimelor valuri de depreciere mai consistenta a monedei nationale (vezi precedenta criza financiara) ne-a aratat ca in momentul in care BNR accepta o devalorizare mai accentuata miscarea nu este una de durata ci se consuma rapid, in cateva saptamani.
Astfel incat nu prea are sens sa cumparam titluri in euro cu scadenta la 5 ani, eventual doar daca mergem pe ideea ca acestea vor fi vandute si schimbate in lei imediat dupa ce se consuma o depreciere mai consistenta a menedei nationale.
Obligatiuni in euro la bursa
Daca dobanzi de 8-9% la lei, regasite deseori in oferta de obligatiuni corporative de la BVB, reprezinta un bonus considerabil raportat la titlurile de stat in lei, ce ati spune despre dobanzi de 7,5%-8% in euro, precum cele oferite de obligatiunile Prefera Foods sau Ansett Logistics listate recent?
Deja exista dobanzi in euro considerate atractive si raportate la plasamentele in lei dar in aceste cazuri un plus de prudenta nu strica, avem totusi de a face cu obligaituni negarantate in vreme ce la depozite sau titlurile de stat exista plafonul de garantare sau bonitatea statului in spate.
Eventual, cei care ar vrea sa profite de asemenea randamente le pot include doar intr-un portofoliu foarte diversificat, unde expunerea pe cate un emitent sa nu fie prea consistenta.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News