top banner

FGDB: Veniturile mici si cresterea cheltuielilor, piedici importante in calea economisirii

22 August 2014 | Autor: Conso

Veniturile mici si cresterea cheltuielilor curente sunt principalii factori care impiedica populatia sa puna bani deoparte, arata un studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB). Aproximativ 25% dintre cei care au economisit au pus mai putini bani deoparte in 2013.
Cea mai importanta problema financiara a populatiei este legata de dificultatea achitarii facturilor lunare, semnalata de catre 27% din cei 1.242 de respondenti.
Acest fenomen ar putea fi corelat cu scaderea veniturilor din anii precedenti, studiul anterior realizat in 2010 relevand o reducere a veniturilor pentru 43% dintre respondentii de la acea data. Comparativ cu 2010, anul trecut doar 21% dintre respondentii din mediul urban au declarat ca au suferit o reducere a veniturilor. Problema este mai accentuata in Muntenia (29%) si pentru persoanele cu varste intre 45 si 54 de ani (28%).
Scaderea medie a venitului pentru persoanele care au suferit acest lucru in ultimele 12 luni a fost de 27%. Pe de alta parte, doar 11% dintre respondenti au consemnat o majorare a veniturilor, cresterea medie fiind de 17%.
Suma medie economisita lunar in 2013 este de peste 500 lei, in crestere usoara fata de 2010. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care au pus bani deoparte in anul 2013 au economisit lunar mai putin de 300 lei, existand o discrepanta mare intre categoriile de respondenti care au declarat ca au economisit o suma de pana la 100 lei si cei care au declarat o suma lunara economisita de peste 800 lei.
Proportia celor care au economii nu pare sa difere semnificativ intre mediul urban si cel rural, aproximativ o cincime din populatia bancarizata detinand economii. De asemenea, comparativ cu studiul anterior, procentul persoanelor din mediul urban care economisesc a ramas relativ neschimbat. Au economii intr-o proportie mai mare decat media cei care stiu ca depozitele la banci sunt garantate (27%), precum si cei care stiu ca FGDB plateste compensatii in cazul falimentului unei banci (29%).
In ceea ce priveste intentia de economisire in 2014, 42% din populatia bancarizata a declarat ca va economisi in acest an, motivul invocat de majoritatea respondentilor fiind lipsa de siguranta fata de viitorul apropiat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii