Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.
Prima emisiune Fidelis, derulata intre 15 iulie si 7 august 2020 a avut doua scadente pentru titlurile in lei (2 si 4 ani) si una pentru cele in euro (5 ani).
Pana la finalul anului a mai fost o singura emisiune pentru ca din 2021 sa avem cate 4 emisiuni pe an (de regula in martie, iunie/iulie, septembrie si decembrie).
Prima emisiune din 2023, din martie, a consemnat si debutul programului pentru donatori, mentinut pana in prezent (1 punct procentual in plus pentru donatorii de sange la transa in lei cu scadenta la un an).
Din 2024, ritmicitatea a crescut astfel incat am avut emisiuni in februarie, aprilie, iunie, august, iar in octombrie a debutat a cincea emisiune din acest an.
Si, avand in vedere ca in niciun an de la lansarea programului nu a lipsit emisiunea de final de an, din decembrie, iar deficitul bugetului public este mai mare ca niciodata de la lansarea programului Fidelis, sunt sanse foarte mari sa avem inca o emisiune in decembrie.
Am putea avea si emisiuni lunare?
Nu credem acest lucru pentru ca cel putin in acest moment datele de lansare a emisiunilor precedente nu coincid cu cele actuale (nu sunt aceleasi date ale lunii, uneori emisiunile s-au intins pe 2 luni, finalul unei luni si cateva zile din urmatoarea) astfel incat investitorii si-ar putea potrivi cu greu pasii pentru a a sari din emisiune in emisiune lunar (pentru a incasa banii la scadenta unei emisiuni si subscrie imediat in cea mai noua emisiune lansata).
Statul are oricum de castigat daca exista timpi morti de cateva saptamani intre scadente si nu ar fi avantajat daca i-ar scurta.
Oricum, cu 6 emisiuni an de an, Ministerul Finantelor invita explicit investitorii sa accepte rostogolirea banilor la scadenta si convertirea lor intr-un nou imprumut.
Cu ce noutati vine ultima emisiune Fidelis?
Subscrierile se pot face intre 2 si 11 octombrie, iar dobanzile la lei sunt de 5,85% la un an si 7% la 5 ani. In euro, avem dobanzi de 3,95% la un an si 5% la 5 ani.
Cei care fac dovada donarii de sange incepand cu luna mai 2024 au o dobanda de 6,85% la emisiunea in lei cu scadenta la un an, cu 1 punct procentual in plus fata de nedonatori, ca si pana acum.
Fata de emisiunea precedenta care propunea dobanzi de 5,80% la un an si 7% la 5 ani, observam o crestere marginala a randamentelor la un an, in ciuda scaderii inflatiei intre timp.
Pentru plasamentele in euro se platea in august o dobanda de 4% la un an si 5% la 5 ani, deci in prezent exista o usoara scadere a dobanzilor la un an (cu 0,05 pp), posibil si din cauza reducerii dobanzilor de catre BCE intre timp.
Cum reducerea dobanzilor in spatiul euro este abia la inceput, pretul obligatiunilor in euro listate la bursa se poate majora daca statul decide la un moment dat sa scada la randul sau dobanda oferita investitorilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News