top banner

Garantarea depozitelor bancare este gresit perceputa de populatie

13 Decembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Romanii sunt foarte putin familiarizati cu legislatia privind garantarea depozitelor bancare. Conform unui studiu GfK, doar o treime sunt constienti ca si-ar primi toti banii inapoi in cazul unui faliment bancar si dintre acestia, doar 6 procente stiu de existenta Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB).
Dintre romanii care au economii in banci, 29% considera ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, in timp ce 39% cred ca le-ar recupera, insa numai partial. O alta treime considera ca si-ar primi banii in totalitate inapoi.
Chiar si acestia insa nu cunosc procedura prin care banii le-ar fi returnati. Aproape un sfert nu stiu nimic despre conditiile in care se inapoiaza banii, un procent similar stiu ca exista o suma maxima si doar 13% din cei chestionati au indicat exact pragul stabilit prin lege, de 50.000 euro.
“Acesti indicatori sunt extrem de importanti deoarece arata ca un nivel scazut de informare a populatiei cu privire la sistemul bancar si rolul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar poate influenta deciziile de economisire”, a explicat Eugen Dijmarescu, directorul Fondului.
De la 1 ianuarie, noile reglementari europene in domeniul schemelor de garantare presupun majorarea plafonului de garantare la 100.000 euro si reducerea la 7 zile a perioadei in care se fac platile catre deponenti in cazul falimentului.
Romanii vor dobanzi mai mari la depozite
Pe de alta parte, 74% din romanii care au participat la studiu considera ca dobanzile acordate de banci la depozite sunt prea mici.
Mai mult, o treime din cei chestionati considera ca pana la scadenta, banii acumulati in conturi si depozite bancare isi pierd din valoare.
“O posibila cauza a temerilor cu privire la pierderea valorii economiilor este criza economica si neincrederea in masurile adoptate pana acum. Inflatia si recesiunea adancesc aceste temeri”, a spus Eugen Dijmarescu.
Chiar si asa insa, un sfert dintre cei care au economisit in 2010 vor sa economiseasca mai mult in 2011, fie pentru ca sunt ingrijorati cu privire la viitorul lor, fie pentru ca estimeaza o crestere a veniturilor. Un procent mai scazut (13%) dintre cei care nu au economisit in 2010 au in vedere sa puna bani deoparte in 2011.
Cea mai mare parte dintre cei care au economisit in 2010 au facut-o pentru a avea o rezerva in caz de situatii neprevazute, pentru a-si ajuta familia si in mica masura pentru vacante, achizitia de case si terenuri, masini sau renovarea locuintei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii