Romanii sunt foarte putin familiarizati cu legislatia privind garantarea depozitelor bancare. Conform unui studiu GfK, doar o treime sunt constienti ca si-ar primi toti banii inapoi in cazul unui faliment bancar si dintre acestia, doar 6 procente stiu de existenta Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB).
Dintre romanii care au economii in banci, 29% considera ca le-ar pierde in cazul in care banca respectiva ar da faliment, in timp ce 39% cred ca le-ar recupera, insa numai partial. O alta treime considera ca si-ar primi banii in totalitate inapoi.
Chiar si acestia insa nu cunosc procedura prin care banii le-ar fi returnati. Aproape un sfert nu stiu nimic despre conditiile in care se inapoiaza banii, un procent similar stiu ca exista o suma maxima si doar 13% din cei chestionati au indicat exact pragul stabilit prin lege, de 50.000 euro.
“Acesti indicatori sunt extrem de importanti deoarece arata ca un nivel scazut de informare a populatiei cu privire la sistemul bancar si rolul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar poate influenta deciziile de economisire”, a explicat Eugen Dijmarescu, directorul Fondului.
De la 1 ianuarie, noile
reglementari europene in domeniul schemelor de garantare presupun majorarea plafonului de garantare la 100.000 euro si reducerea la 7 zile a perioadei in care se fac platile catre deponenti in cazul falimentului.
Romanii vor dobanzi mai mari la depozite
Pe de alta parte, 74% din romanii care au participat la studiu considera ca dobanzile acordate de banci la depozite sunt prea mici.
Mai mult, o treime din cei chestionati considera ca pana la scadenta, banii acumulati in conturi si depozite bancare isi pierd din valoare.
“O posibila cauza a temerilor cu privire la pierderea valorii economiilor este criza economica si neincrederea in masurile adoptate pana acum. Inflatia si recesiunea adancesc aceste temeri”, a spus Eugen Dijmarescu.
Chiar si asa insa, un sfert dintre cei care au economisit in 2010 vor sa economiseasca mai mult in 2011, fie pentru ca sunt ingrijorati cu privire la viitorul lor, fie pentru ca estimeaza o crestere a veniturilor. Un procent mai scazut (13%) dintre cei care nu au economisit in 2010 au in vedere sa puna bani deoparte in 2011.
Cea mai mare parte dintre cei care au economisit in 2010 au facut-o pentru a avea o rezerva in caz de situatii neprevazute, pentru a-si ajuta familia si in mica masura pentru vacante, achizitia de case si terenuri, masini sau renovarea locuintei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News