top banner

Inflatia pune in pericol rentabilitatea depozitelor bancare

21 Ianuarie 2014 | Autor: Conso

Tedinta de reducere a dobanzilor la depozite continua si in 2014, astfel ca deponentii se vor confrunta cu noi provocari in acest an. Cel mai mare pericol vine din partea inflatiei, care ar putea eroda sumele eeconomisite la banca.
In 2013, inflatia a coborat la cel mai mic nivel din istorie de dupa 1990, insa in 2014, lucrurile se schimba. Estimarile BNR semnaleaza ca preturile vor creste in acest an cu 3%. Combinatia inflatie mai mare – dobanzi mai mici la depozite este insa periculoasa pentru deponenti.
In asemenea situatii, dobanzile nu mai reusesc sa mentina puterea de cumparare a banilor. Astfel, vei putea cumpara mai putine bunuri si servicii cu banii depusi la banca la scadenta depozitului.
Singurul mod in care te poti proteja impotriva acestui risc este sa alegi perioade de economisire mai mari. Bancile platesc dobanzi mai mari, pe masura ce termenul de economisire este mai lung. In plus, dobanzile la depozite sunt fixe, astfel ca iti poti asigura inca de pe acum un anumit nivel al dobanzii.
Bancile au ajuns in prezent sa ofere depozite pe termene de 3-4 ani, dar se poate ajunge chiar si la 7 ani. In general, este mai prudent sa alegi o perioada de economisire de maxim 1 an, iar la scadenta, sa prelungesti depozitul pe perioade similare.
Termenele mai mari te expun riscului de a avea nevoie de banii respectivi si sa fii nevoit sa faci retrageri inainte de termen. In astfel de cazuri, clientul este penalizat, iar castigul va fi mai mic decat cel scontat initial.
Din aceasta perspectiva, este important ca perioada de economisire sa fie corelata cu nevoile financiare ale fiecaruia. De exemplu, o solutie poate fi ca o parte din bani sa fie pastrata intr-un depozit pe termen scurt, care sa poate fi lichidat imediat in cazul unor situatii de urgenta, si doar restul sumelor detinute sa fie blocate pe perioada mai lungi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii