Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii?
In primele cinci luni ale acestui an, inflatia a fost inflamata de preturile la legume si fructe si de produsele accizabile. Cartofii si fructele proaspete s-au scumpit foarte mult, cu peste 18%, dar si conservele de legume si fructe (cu 17%, respectiv 12%). In schimb s-au ieftinit ouale semnificativ, cu aproape 25%.
Dintre marfurile nealimantere, de la inceputul acestui an, cele mai importante majorari de tarife au fost consemnate la produsele cu preturi administrate sau accizabile, respectiv gaze naturale (10,43%), combustibil (5,7%), energie electrica si incalzire termica (aproape 5%) si tutun (3,7%). De asemenea, o scumpire semnificativa s-a inregistrat si la transportul aerian (prin prisma scumpirii combustibilului), cu 5,53%.
Inflatia este de asteptat sa mai creasca usor pana in toamna, iar apoi sa scada usor datorita efectului de baza (toamna trecuta au fost cresteri semnificative de preturi la energie, combustibili si unele alimente).
Intre timp, veniturile romanilor pierd din valoare din cauza cresterii preturilor, iar economiile in banci sunt tot mai putin rentabnile, avand in vedere ca dobanzile acordate de banci populatiei bat pasul pe loc (au crescut doar dobanzile acordate la depozitele firmelor).
In ce conditii poate cumpara populatia titluri de stat?
In curand, insa, populatia ar putea avea ocazia sa isi plaseze economiile in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor special in acest scop. Aceste instrumente sunt promise inca din toamna anului trecut, insa lansarea lor efectiva a tot fost amanata. De data aceasta, insa, Guvernul a aprobat Hotararea prin care aproba emiterea acestora, iar ministrul Finantelor trebuie sa emita ordinul prin care se stabileste suma primei emisiuni si dobanda.
Ministrul Finantelor a declarat, insa, ca obligatiunile vor avea scadenta la cinci ani, cu o dobanda de peste 4,5% pe an, iar suma pe care statul isi propune sa o atraga de la populatie este de 4 miliarde de lei in acest an.
Dobanda la aceste titluri nu se impoziteaza, iar comisioanele aferente vor fi suportate de stat.
Titlurile vor avea valoarea de un leu. Cei interesati de astfel de plasamente trebuie sa mearga la Posta sau la unitatile Trezoreriei si sa compleze formularul de subscriptie. La Trezorerie se pot subscrie titlurile si prin virament bancar, insa la Posta se va accepta doar numerar
Dezavantajul major al acestor plasamente consta in perioada lunga in care banii raman blocati, respectiv 5 ani, pentru ca “titlurile nu pot fi rascumparate inainte de scadenta si sunt netransferabile”.
Prin comparatie, titlurile emise prin programul Fidelis (2015 si 2016) au fost listate la Bursa, iar scadenta era la 2 ani.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News