top banner

Ofertele bancilor pentru depozite pe termen lung se imputineaza si isi pierd din atractivitate

09 Mai 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Ofertele bancilor pentru depozite pe termen lung se imputineaza si isi pierd din atractivitate

Foto Unsplash.com

Mai multe banci au inceput sa isi ajusteze dobanzile la depozitele pe termen lung sau chiar sa elimine scadentele de peste 36 luni.
Incepand din 5 mai, TBI Bank a facut actualizari ale dobanzilor la termen la depozite (scadere pe linie pentru depozitele in lei), iar noutatea principala este ca au fost eliminate scadentele de 48 si 60 de luni, atat pentru plasamentele in lei, cat si pentru cele in valuta. 
TBI Bank este o banca de talie mica care a fost multa vreme recunoscuta pentru generozitatea dobanzilor sale (de pilda, la finalul anului trecut oferea o dobanda de 10% la depozitele pe 5 ani), dar in acest moment, pe partea de scadente pe termen mai lung de 1 an, banca ofera dobanzi sub cele ale CEC Bank. 
Vom trece in revista in acest articol cum se pozitioneaza bancile pe segmentul depozitelor in lei cu scadente de 12 luni si peste, in conditiile in care inflatia este asteptata sa scada si sa ajunga la o singura cifra pe final de an, iar un plasament pe termen mai lung ar fi avantajos la dobanzi cat mai bune, pentru cei care dispun de disponibilitati. 
Reperul Trezoreriei si ofertele bancilor
Pana pe 12 mai se deruleaza o noua emisiune de titluri de stat in lei in cadrul programului Tezaur, iar dobanzile sunt de 6,7% la un an, 7,3% la doi ani si 7,7% la 3 ani, randament net (nu se percepe impozit pe dobanda). 
Cea mai buna dobanda bancara la termen de 36 luni este la CEC Bank-8,7% la depozitele constituite online si 8,5% la cele constituite la ghiseu. 
Peste 8% mai gasim oferte doar la Techventures Bank, pentru depozitele deschise online (8,5%) si avem apoi un grup de banci ce ofera dobanzi de 8%-Banca Transilvania, Techventures Bank (la ghiseu), Intesa Sanpaolo Bank (online). 
Deci doar CEC-ul s-ar plasa peste oferta titlurilor de stat cu scadenta la 3 ani daca vom compara randamentele nete (pentru depozitele bancare, impozitul pe dobanda este de 10%). 
Pentru scadenta la 24 luni cea mai buna oferta vine tot de la CEC Bank (8,45% online si 8,25% la ghiseu), iar bancile care ofera cel putin 8% sunt BCR, Techventures Bank si Intesa Sanpaolo Bank. Din nou, doar CEC Bank este peste oferta Trezoreriei, daca ne referim la randamentul net. 
Dobanzile cele mai mari la depozitele pe 12 luni le are Intesa Sanpaolo Bank  (8,75% la depozitele online si 8,5% la ghiseu), urmata de TBI Bank cu 8,45%, CEC Bank cu 8,2% (online), ProCredit Bank cu 8,1%, First Bank cu 8,05% (depozit online) iar cu 8% gasim mai mute banci (CEC-depozit la ghiseu, Unicredit, BCR-online, Techventures Bank). 
Toate aceste banci ofera randamente nete peste cele propuse de Trezorerie la titlurile de stat pentru populatie. 
Scaderea dobanzilor la termen se vede si in statisticile BNR
Rapoartele lunare ale BNR pe sectiunea depozitelor noi in lei ale populatiei radiografiaza foarte bine tendintele. 
Astfel, dobanzile porneau in februarie 2022 de la o medie de 1,53% pentru depozitele cu scadenta de pana la un an, 2,86% pentru depozitele cu scadenta cuprinsa intre 1 si 2 ani si 1,62% pentru cele cu scadenta peste 2 ani. 
De atunci a urmat o crestere constanta a randamentelor, pana in luna decembrie a anului trecut cand aveam 7,08% pentru depozitele pana la un an, 7,97% pentru cele intre 1 si 2 ani si 7,99% pentru cele peste 2 ani. 
Din ianuarie 2023 au inceput insa scaderile, iar in februarie (ultima luna de la care avem date) randamentele medii erau de 6,76% pentru scadentele pana la un an, 7,67% pentru cele intre 1 si 2 ani si 7,73% la cele peste 2 ani. 
Probabil ca datele pe martie si aprilie vor consemna noi scaderi. 
Sfatul pentru cei care pastreaza disponibilitati in lei in conturile curente, cele de economii sau au depozite la termen care ajung in aceste zile la scadenta este sa prinda cele mai bune dobanzi din acest moment, cata vreme bancile nu isi ajusteaza ofertele. Tendinta urmatoarelor luni va fi, cel mai probabil, una de scadere a dobanzilor.
Pentru a alege cele mai bune depozite la termen utilizati comparatorul Conso. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii