top banner

Prognozele pesimiste indreapta populatia catre economisirea in valuta

26 Martie 2018 | Autor: Conso

Prognozele pesimiste cu privire la evolutia inflatiei si a cursului de schimb determina tot mai multi romani sa revina la preferinta pentru economiile in valuta. In ultimul an, se observa clar cum depozitele populatiei in moneda straina cresc constant, depasind ca ritm de crestere economiile in lei.
Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca, in februarie, depozitele populatiei in valuta au inregistrat o crestere de 13,2% fata de februarie 2017, in timp ce economiile persoanelor fizice in lei urcau cu doar 8,8% ca ritm anual.
In 2017, tendinta era inversa: economiile in valuta avansau cu aproximativ 9%, iar cele in lei urcat cu aproape 13% de la un an la altul.
Ca suma absoluta, insa, economiile in lei raman inca dominante, cu un total de 113,7 miliarde de lei (depozite ale populatiei) la nivelul sectorului bancar, fata de doar 68,2 miliarde echivalent lei cat insumeaza depozitele polulatiei in valuta.
In cazul firmelor, insa, economiile in lei predomina atat ca ritm de crestere (17,7% la lei fata de 13,8% la valuta), cat si ca suma totala (95 de miliarde - persoane fizice fata de 30 de miliarde - persoane juridice).
Unde vad analistii cursul si inflatia?
Cele mai recente estimari ale analistilor financiar bancari arata o depreciere a leului pana la 4,7651 lei/euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce inflatia este de asteptat sa creasca la 5% in prima parte a acestui an, pentru ca apoi sa revina in prognoza BNR de final de an, respectiv 3,5%.
In privinta creditelor, situatia este net favorabila finantarilor in lei, care continua sa creasca, timid in cazul companiilor, insa cu doua cifre pe segmentul persoanelor fizice. In schimb, soldul creditelor in valuta continua sa scada pe ambele categorii de clienti.
La lei, creditarea persoanelor fizice a inregistrat un ritm anual de crestere de 21,4% in februarie 2018 fata de februarie 2017, in timp ce pe segmentul persoane juridice, avansul a fost de doar 9,4%.
In schimb, la valuta, soldul creditelor pentru populatie a scazut cu 10,6% in perioada mentionata, iar finantarile pentru firme s-au redus cu 3,4% an la an.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii