Prognozele pesimiste cu privire la evolutia inflatiei si a cursului de schimb determina tot mai multi romani sa revina la preferinta pentru economiile in valuta. In ultimul an, se observa clar cum depozitele populatiei in moneda straina cresc constant, depasind ca ritm de crestere economiile in lei.
Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca, in februarie, depozitele populatiei in valuta au inregistrat o crestere de 13,2% fata de februarie 2017, in timp ce economiile persoanelor fizice in lei urcau cu doar 8,8% ca ritm anual.
In 2017, tendinta era inversa: economiile in valuta avansau cu aproximativ 9%, iar cele in lei urcat cu aproape 13% de la un an la altul.
Ca suma absoluta, insa, economiile in lei raman inca dominante, cu un total de 113,7 miliarde de lei (depozite ale populatiei) la nivelul sectorului bancar, fata de doar 68,2 miliarde echivalent lei cat insumeaza depozitele polulatiei in valuta.
In cazul firmelor, insa, economiile in lei predomina atat ca ritm de crestere (17,7% la lei fata de 13,8% la valuta), cat si ca suma totala (95 de miliarde - persoane fizice fata de 30 de miliarde - persoane juridice).
Unde vad analistii cursul si inflatia?
Cele mai recente estimari ale analistilor financiar bancari arata o depreciere a leului pana la 4,7651 lei/euro in urmatoarele 12 luni, in timp ce inflatia este de asteptat sa creasca la 5% in prima parte a acestui an, pentru ca apoi sa revina in prognoza BNR de final de an, respectiv 3,5%.
In privinta creditelor, situatia este net favorabila finantarilor in lei, care continua sa creasca, timid in cazul companiilor, insa cu doua cifre pe segmentul persoanelor fizice. In schimb, soldul creditelor in valuta continua sa scada pe ambele categorii de clienti.
La lei, creditarea persoanelor fizice a inregistrat un ritm anual de crestere de 21,4% in februarie 2018 fata de februarie 2017, in timp ce pe segmentul persoane juridice, avansul a fost de doar 9,4%.
In schimb, la valuta, soldul creditelor pentru populatie a scazut cu 10,6% in perioada mentionata, iar finantarile pentru firme s-au redus cu 3,4% an la an.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News