top banner

Randamentul depozitelor risca sa intre in zona negativa

01 Iulie 2010 | Autor: Marius Serban

Dupa ce timp de aproape 2 ani, depozitele bancare au adus castiguri cu mult peste rata inflatiei, noile modificari fiscale risca sa duca randamentele in termeni reali in teritoriu negativ. Pe termen scurt, varianta prudenta pentru deponenti ar fi sa evite plasarea banilor pe perioade mai lungi, in conditii de dobanda fixa.
Rata medie a dobanzii platita de banci la depozitele in lei pe 1 an se situeaza la 6,3%, conform statisticii Conso.ro. Daca avem in vedere ca inflatia (pe ultimele 12 luni) este de numai 4,4%, dobanzile actuale pot parea suficiente pentru a pastra puterea de cumparare a banilor si chiar lasa loc de acumulare.
Impactul fiscalitatii
Modificarile fiscale care s-au produs de la 1 iulie schimba insa radical situatia, actionand pe 2 fronturi.
Mai intai, impozitarea castigurilor din dobanzi cu 16% reduce dintr-o data veniturile generate de depozite, cu aproape 1 punct procentual. In exemplul de mai sus, in loc de 6,3%, randamentul net al depozitului va scadea la 5,3%.
Apoi, cresterea inflatiei va eroda mai departe castigurile, si asa retezate. Majorarea cotei TVA de la 19% la 24% va face ca preturile sa urce instantaneu in perioada urmatoare. Impactul maxim ar consta intr-o majorare cu pana la 4 puncte procentuale a inflatiei, ce ar putea ajunge la 7-8% (in termeni anuali), in cazul in care comerciantii transfera integral asupra clientilor noua cota de TVA.
Prin urmare, daca ratele dobanzilor raman la actualul nivel, depozitele in lei risca sa isi diminueze puterea de cumparare, deoarece venitul din dobanda s-ar putea sa nu compenseze nici macar cresterea preturilor.
Cum ne protejam?
Deponentii se pot proteja impotriva acestor evolutii, evitand sa depuna banii pe perioade mai lungi, in conditii de dobanda fixa.
Depozitele cu dobanda variabila ar putea fi o alegere mai potrivita, deoarece in cazul in care ratele dobanzilor la nivelul pietei se majoreaza, acestea vor beneficia de conjunctura favorabila.  Astfel, sunt sanse mai mari de a fructifica banii in conditii mai eficiente.
De asemenea, compararea atenta a ofertelor poate conduce la atenuarea efectelor negative. Conform comparatiilor Conso pentru depozite, rata dobanzii la un depozit in lei pe 1 an este cuprinsa intre 4% si 7,9%. Astfel, alegerea unor oferte mai avantajoase conduce la o mai buna protejare a economiilor impotriva inflatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii