Dupa ce timp de aproape 2 ani, depozitele bancare au adus castiguri cu mult peste rata inflatiei, noile modificari fiscale risca sa duca randamentele in termeni reali in teritoriu negativ. Pe termen scurt, varianta prudenta pentru deponenti ar fi sa evite plasarea banilor pe perioade mai lungi, in conditii de dobanda fixa.
Rata medie a dobanzii platita de banci la depozitele in lei pe 1 an se situeaza la 6,3%, conform
statisticii Conso.ro. Daca avem in vedere ca inflatia (pe ultimele 12 luni) este de numai 4,4%, dobanzile actuale pot parea suficiente pentru a pastra puterea de cumparare a banilor si chiar lasa loc de acumulare.
Modificarile fiscale care s-au produs de la 1 iulie schimba insa radical situatia, actionand pe 2 fronturi.
Mai intai, impozitarea castigurilor din dobanzi cu 16% reduce dintr-o data veniturile generate de depozite, cu aproape 1 punct procentual. In exemplul de mai sus, in loc de 6,3%, randamentul net al depozitului va scadea la 5,3%.
Apoi, cresterea inflatiei va eroda mai departe castigurile, si asa retezate. Majorarea cotei TVA de la 19% la 24% va face ca preturile sa urce instantaneu in perioada urmatoare. Impactul maxim ar consta intr-o majorare cu pana la 4 puncte procentuale a inflatiei, ce ar putea ajunge la 7-8% (in termeni anuali), in cazul in care comerciantii transfera integral asupra clientilor noua cota de TVA.
Prin urmare, daca ratele dobanzilor raman la actualul nivel, depozitele in lei risca sa isi diminueze puterea de cumparare, deoarece venitul din dobanda s-ar putea sa nu compenseze nici macar cresterea preturilor.
Deponentii se pot proteja impotriva acestor evolutii, evitand sa depuna banii pe perioade mai lungi, in conditii de dobanda fixa.
Depozitele cu dobanda variabila ar putea fi o alegere mai potrivita, deoarece in cazul in care ratele dobanzilor la nivelul pietei se majoreaza, acestea vor beneficia de conjunctura favorabila. Astfel, sunt sanse mai mari de a fructifica banii in conditii mai eficiente.
De asemenea, compararea atenta a ofertelor poate conduce la atenuarea efectelor negative. Conform comparatiilor Conso pentru
depozite, rata dobanzii la un depozit in lei pe 1 an este cuprinsa intre 4% si 7,9%. Astfel, alegerea unor oferte mai avantajoase conduce la o mai buna protejare a economiilor impotriva inflatiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News