Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.
Inflatia raportata in aprilie 2024 a fost de 5,9% fata de aprilie 2023, pe fondul reducerii presiunii preturilor la marfurile alimentare (crestere anuala de numai 2%, in comparatie cu marfurile nealimentare care au avansat cu 7% sau cu serviciile, cu o crestere de 10% in ultimele 12 luni). Si, cel mai probabil, tendinta de scadere va continua, posibil chiar se va accentua in perioada urmatoare.
Cum ultima oferta Tezaur care a inceput din 13 mai implica o dobanda de 6% pentru cei care vor sa isi plaseze banii pe un an si 6,85% pentru plasamentele pe 3 ani, foarte probabil in cazul acestei emisiuni o sa putem vorbi peste 1 an de castiguri in termeni reali pentru investitori.
Ce banci ofera deponentilor un castig net comparabil cu inflatia?
Cum titlurile de stat nu sunt impozabile, iar dobanzile bancare sunt taxate cu 10% impozit retinut la sursa, pentru a face o comparatie intre randamentele reale (raportate la inflatie) ar trebui sa le asezam pe aceleasi coordonate.
Pentru un depozit, pentru ca randamentul net sa fie cel putin 5,9%, cat a fost raportata inflatia in aprilie, ar trebui ca banca sa fi oferit in urma cu un an o dobanda de minim 6,55%.
Daca inflatia va confirma prognozele si va continua sa scada, sunt sanse ca multe dintre ofertele bancilor existente la acest moment sa ofere randamente real pozitive.
Mai mult, in acest moment exista doua banci care au oferte la un an care depasesc chiar actualul nivel al ratei inflatiei -TBI Bank (depozitul Simplu Online-dobanda 6,85% si depozitul Simplu-dobanda 6,65%) si ProCredit Bank (dobanda la un an de 6,55%).
6% este o borna greu de atins si de dividende
Pe site-ul BVB exista o
rubrica speciala dedicata dividendelor aprobate in aprilie din profitul anului 2023 (Info dividend) de unde putem afla atat valoarea bruta a dividendelor votate in AGA cat si randamentul la dividend pentru actiunile in cauza (ce procent din pretul actiunii il reprezinta dividendul) reusind in acest mod sa le comparam cu dobanzile la termen.
Companiile care ofera randament la divident de peste 5% sunt -Hidroelectrica (10,3%), SIF Hoteluri (9,9%), Comelf (8,3%), Turbomecanica (7,8%), Nuclearelectrica (7,7%), Farmaceutica Remedia (7%), Alumil (7%), Evergent Investment (6,4%), OMV Petrom (6%-cu posibilitatea acordarii unui dividend suplimentar in toamna), Aquila (5,8%), BRD (5,6%), Turism, hoteluri,restaurante Marea Neagra (5,4%), Transilvania Broker de Asigurari (5,3%).
Dupa cum se observa, sunt doar 9 societati care acorda dividende brute de cel putin 6%, iar daca ne raportam la dividendul net (impozitul e de 8% in acest caz) si la comparatia cu dobanda neta de 6% a titlurilor de stat, doar 7 companii pot bate prin dividend randamentul oferit de titlurile de stat la un an.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News