top banner

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

05 August 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Foto Unsplash.com

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni. 
Se stie ca investitorii in titluri de stat primesc o dobanda de 7% pe an, daca demostreaza ca sunt donatori de sange, fata de dobanda standard de 6% pe an, pentru cei care nu au acest statut. 
E vorba de plasamentul pe un an, titlurile Fidelis pe 3 ani neavand stimulente pentru donatori. 
Chiar daca o parte a acestui avantaj competitiv dispare dupa listarea la bursa, exista insa o mica prima care se conserva pentru cei care cumpara ulterior in comparatie cu dobanda de 6% primita de investitorii standard in timpul derularii ofertelor publice cu aceste titluri. 
Cat se poate castiga in plus?
Sa ne raportam la titlurile scadente in 2025. E vorba de emisiunile R2504B (scadenta in aprilie), R2507B (scadenta in iulie) si R2503B (scadenta in martie). 
In data de 25 iulie, ora 15, existau de pilda la vanzare 2.400 titluri (valoare nominala 100 lei fiecare) la pretul de 100,2%. Cum cumparatorul obligatiunii plateste si dobanda acumulata pana in momentul achizitiei, pretul final era de 102,08%, fapt ce facea ca randamentul brut sa fie de 6,65% (cu 102 lei se cumparau titluri care ofera o dobanda de 7 lei si au scadenta peste 9 luni, in aprilie 2025). 
Cum brokerii percep de regula 0,1% comision pentru tranzactionarea acestor instrumente, randamentul net ar fi fost in jur de 6,5%, ceea ce este semnificativ peste castigul de 6% pe care investitorii il au daca cumparau titlurile standard la ultima emisiune. 
La celelalte doua emisiuni, randamentul la cea mai buna oferta de vanzare in acelasi moment era de 6,08% (scadenta din iulie) si 6,13% pentru cea din martie. 
Adaugand si comisionul brokerului, diferenta fata de titlurile cu 6% dobanda in cadrul ultimei emisiuni cu scadenta la un an nu mai justifica achizitia. 
Preturile la care se tranzactioneaza aceste titluri uneori pot oferi ocazii foarte bune pentru cei care plaseaza ordine de cumparare pe primul palier al cotatiilor, asteptand oferte mai bune decat cea mai atractiva oferta de vanzare si, din timp in timp, rabdarea le este rasplatita corespunzator. 
Acelasi lucru se poate intampla si pentru titlurile standard listate, exista situatii in care randamentul urca peste 6% cu tot cu comsionul brokerului, in functie de graba de a vinde a detinatorilor. 
Scadentele scurte sunt avantajoase
Pentru cei care nu vor sa isi imobilizeze banii o perioada mai lunga, de minim 12 luni, achizitia titlurilor de stat care au scadenta de exemplu peste 3,4, 6, 9 luni se poate dovedi avantajoasa, mai ales daca le obtin la randamente apropiate de 6%. 
Mai intai pentru ca dobanzile titlurilor de stat sunt neimpozabile si apoi pentru ca oferta bancilor pentru depozitele la 3, 6 sau 9 luni nu e foarte atractiva in ultima vreme. 
De mentionat si ca odata cu tendinta de scadere a dobanzilor, titlurile lansate in 2022-2023 deja au aprecieri la bursa (aveau dobanzi de peste 7% la lansare) iar piata le-a adus la randamentul de 6-7% din prezent, deci cotatia lor a crescut (de exemplu emisiunea R2509A se putea cumpara in aceeasi zi cu 108,7% din valoarea nominala, randament de 6,2%, dobanda oferita la lansarea din septembrie 2022 fiind de 8%). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.

19 Iun 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii