top banner

Titlurile de stat pentru populatie au luat pauza in ianuarie

31 Ianuarie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat pentru populatie au luat pauza in ianuarie

Prima luna a anului 2022 a fost una de pauza atat pentru titlurile vandute in cadrul programului Tezaur, cat si pentru cele din cadrul programului Fidelis, in ciuda faptului ca inflatia anualizata a urcat fata de noiembrie, iar nevoia statului de finantare a crescut. 

In decembrie, la ultimele emisiuni Tezaur, comunicatorii din Ministerul Finantelor scoteau in evidenta faptul ca este vorba de emisiuni vandute la cele mai mari dobanzi din 2021 (4,25% la un an, 4,75% la 3 ani si 5,10% la 5 ani). 

Asta in conditiile in care inflatia comunicata in ultima luna a anului, avea o valoare anualizata de 7,8% (pentru intervalul noiembrie 2020-noiembrie 2021). 

Intre timp, insa, inflatia a urcat la 8,2% si inchide anul 2021 la aceasta valoare, ceea ce face ca multi deponenti sa sufere pierderi in termeni reali, atat in ceea ce priveste dobanzile bancare la termen, cat si raportat la titlurile de stat deja achizitionate. 

Odata cu schimbarea componentei politice a conducerii ministerului la finalul anului trecut, unii se asteptau ca filosofia de remunerare a titlurilor de stat pentru populatie sa se schimbe si sa aduca randamente apropiate de inflatia raportata in decembrie.

Numai ca asteptarile nu s-au materializat, ba mai mult decat atat, in ianuarie nu au venit oferte nici in cadrul Programului Tezaur (titlurile de stat vandute prin Trezorerii si Posta) si nici in cadrul Programului Fidelis (titlurile listate la bursa).

Ultima emisiune Fidelis, inchisa in decembrie 2021, avea dobanzi de 4% la un an si 4,6% la 3 ani, continuand trendul ascendent pe care se inscrisese curba randamentelor in ultimele luni. 

Aspiratorul banilor din banci functioneaza la turatie maxima

Ministerul Finantelor a planificat pentru ianuarie 2022 imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 4,1 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligatiuni de stat. 

La acestea se poate adauga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive. Suma totala, de 5 miliarde de lei, este cu 1,59 miliarde lei peste cea de 3,42 miliarde lei programata in luna decembrie 2021, si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. 

Pe 27 ianuarie, de pilda, Finantele au atras 909 milioane de lei de la banci, prin doua emisiuni de obligatiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduala la 90 de luni, respectiv 29 de luni, potrivit BNR.  

Ce se va intampla in februarie?

Randamentul mediu la emisiunea cu scadenta in iulie 2029 a fost de 5,19% pe an, iar la cea cu scadenta in iunie 2024 de 4,66% pe an.

Dupa cum se vede, randamentul oferit bancilor la 29 luni este superior celui la care avea acces populatia in decembrie 2021, la scadenta de 36 luni, prin emisiunea Fidelis. 

In ciuda faptului ca foamea statului de bani este in crestere,  populatia a fost exclusa din procesul atragerii de fonduri, ceea ce este mai greu de inteles. 

Sa vedem daca in februarie lucrurile se vor schimba si, mai ales, la ce randamente va avea acces populatia, daca emisiunile sunt reluate. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii