top banner

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

29 Noiembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Foto Unsplash.com

Statul semnalizeaza ca vrea sa se imprumute mai ieftin de la populatie in lei, dar mai scump in euro iar noua emisiune Fidelis este concurata puternic de cele mai bune dobanzi bancare la termen in moneda nationala, contrar modului in care decurgeau lucrurile pana acum. 
Din decembrie vom avea o noua emisiune de titluri de stat listate la bursa, iar noutatea este ca statul va profita de scaderea inflatiei din octombrie (15,3% anualizat, fata de 15,9% in septembrie) pentru a cere dobanzi mai mici la imprumturile in lei de la populatie, ridicand simultan ridica stacheta pentru cele in euro, in succesivelor cresteri ale dobanzii de politica monetara in spatiul euro. 
Astfel, daca in noiembrie titlurile de stat Tezaur veneau cu dobanzi de 8,7% la un an si 9,15% la doi ani, in decembrie s-a anuntat deja o emisiune Fidelis unde dobanda la un an este de 7,65% iar cea de la 3 ani de 8%. 
Foarte probabil, o tendinta similara va exista si la dobanzile de la emisiunile Tezaur din luna decembrie, fiind mari sanse ca dobanda la un an sa fie similara pentru ambele emisiuni, iar dobanda la doi ani sa se situeze intre cea la un an si cea la trei ani.
In septembrie, cand am avut precedenta emisiune Fidelis, dobanzile la lei erau de 8% pe an la scadenta de 3 ani. Pare o stagnare daca vom compara dobanzile Fidelis la lei, dar sa nu uitam ca in septembrie dobanzile titlurilor de stat din programul Tezaur erau de 7,75% la un an si 7,90% la doi ani, deci relativ aliniate cu cele din programul Fidelis, iar de atunci am avut majorari succesive pana la valorile din noiembrie, de 8,7% si 9,15%. 
Autoritatile au dat deci semnalul scaderii dobanzilor in lei, iar cei are au profitat de randamentele inca mari din noiembrie se pot felicita.
Dobanzile in euro s-au majorat
Titlurile de stat in euro in cadrul emisiunii Fidelis din decembrie vor avea dobanzi de 2,7% pe un an si 3,7% pe doi ani. 
Este o majorare a randamentelor raportat la ultima emsiune, cea din septembrie, cand se acorda o dobanda de 1,85% la un an si 2,65% la doi ani. 
Miscarea este in linie cu evolutiile dobanzii de politica monetara in spatiul euro dar si in linie cu pataniile detinatorilor de obligatiuni de stat in euro listate la BVB, care s-au vazut confruntati cu o scadere a valorii de tranzactionare pentru scadentele lungi si unde dobanzile erau foarte reduse.
De pilda, emisiunile scadente in 2026, cu dobanzi de 1,55-1,8% in euro, se tranzactioneaza in prezent la 92-93% din valoarea nominala, fapt ce confera cumparatorilor un randament de 4-4,5%. 
In acest context, prentru a recastiga increderea potentialilor cumparatori era nevoie de o urcare vizibila a dobanzilor. 
Concurenta cu depozitele la termen
Dupa o perioada mai lunga in care titlurile de stat au oferit cel mai bun randament, cele mai bune dobanzi la termen arata acum mai bine decat randamentul titlurilor de stat in lei, chiar si tinand cont de impozitul aferent (10% la depozite, 0% la titlurile de stat). 
Un caz special este la OTP Bank, care a avut de Black Friday o oferta tentanta pentru deponenti, cu dobanzi de 9,75% pe an la depozitele pe 3 si 6 luni. Campania s-a derulat intre 11 si 13 noiembrie si a presupus deschiderea unor depozite la termen pentru cei care nu aveau conturi curente deschise la OTP la data de 2 noiembrie si primii 500 de participanti inscrisi online au putut beneficia de respectivele dobanzi. 
La 9 luni, avem si oferta Intesa Sanpaolo Bank cu 9% la depozitele online. 
La 12 luni topul ofertelor este condus de TBI Bank cu 9%, Intesa Sanpaolo Bank cu 8,75%, ProCredit Bank cu 8,6% si CEC Bank cu 8,2%. 
Este foarte posibil insa ca si bancile sa reduca stacheta dobanzilor la termen dupa modelul titlurilor de stat in lei, iar cei care au resurse neutilizate ar trebui sa profite de aceste randamente cat mai curand posibil. 
Pentru a alege cele mai bune depozite folositi comparatoarele Conso. 
Topul dobanzilor bancare la 12 luni (%)
Loc Banca Dobanda (%)
1 TBI Bank 9
2 Intesa Sanpaolo Bank 8.75
3 ProCredit Bank 8.6
4 OTP Bank 8.5
5 CEC Bank 8.2
6 BCR, Patria, UniCredit, Techventures Bank 8
7 First Bank 7.9

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Foamea statului de bani se simte (si) in numarul de emisiuni Fidelis

Programul Fidelis pentru titlurile de stat listate la BVB a inceput in 2020 cand s-au lansat 2 emisiuni, a continuat intre 2021-2023 cu 4 emisiuni pe an, iar 2024 se va incheia, cel mai probabil, cu 6 emisiuni.

02 Oct 2024 | Depozite
Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Cat de atractive mai sunt conturile de economii pentru copii?

Dobanzile oferite de conturile de economii pentru copii au scazut, in pas cu dobanzile la depozite, dar isi pastreaza avantajele in comparatie cu produsele pentru adulti.

30 Sep 2024 | Depozite
Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Economisire pe termen scurt sau plasament pe termen lung?

Intre randamentul net al depozitului bancar pe o luna in lei si cel al titlurilor de stat pe 5 ani, exista o diferenta de peste 2 puncte procentuale. In euro, diferenta este de aproape 3 pp.

11 Sep 2024 | Depozite
Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Titlurile de stat pentru donatori sunt cautate si dupa listare

Achizitionate prin bursa, aceste instrumente pot fi mai avantajoase decat titlurile pentru investitorii standard cumparate in momentul lansarii de noi emisiuni.

05 Aug 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii